Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali opravdan razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su sa granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prelazima s tim zemljama, s kojima je navodno povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih nedjelju dana.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović potvrdio je to za “Jutarnji list” i istakao da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontrolišu propisane mjere.

On je pojasnio da nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, koje su pritom većinom vezane za BiH i Srbiju, odmah u četvrtak počeli su provoditi intenzivnije kontrole.

“Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju”, rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama za sada se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mjere HZJZ-a prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u određenim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodgodivi lični razlog (odlazak na sahranu) te ako imaju poslovni razlog (npr. sastanak) ili je njihov dolazak privredni interes za Hrvatsku, u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

Za svaki od tih razloga putnici moraju na granici predstaviti pisani dokaz (poziv na sastanak, osmrtnica itd.).

Potpuno zatvaranje granice moglo bi imati ozbiljnih reperkusija, posebno kad se radi o turizmu. Prvi čovjek Hrvatskog udruženja turizma (HUT) Veljko Ostojić ističe da bi turistički fokus trebalo da trenutno bude na zemljama EU.

(banjaluka.net)