BANJALUKA, 06. decembra – Starost autobusa, ekološka prihvatljivost, ali i iskustvo prevoznika novine su u javnom pozivu za izbor prevoznika gradskog i prigradskog saobraćaja, koji bi trebalo da uvede više reda u ovu oblast.

Rekao je to načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da je javni poziv otvoren do 9. decembra.

– Prilikom izbora prevoznika gledaće se da li su autobusi visokopodni ili niskopodni, koji je manipulativni prostor za autobuse i prostor za održavanje – rekao je Novaković, dodajući da su prednost u pozivu dali onima koji već imaju iskustva u radu.

Ako se desi da je starost autobusa kod više prevoznika jednaka, naglasio je Novaković, u obzir će biti uzeta prosječna starost svih autobusa.

– Ako i to bude isto, onda prednost ima onaj ko prije preda dokumentaciju – rekao je Novaković i dodao da je novina i to da nosioci linija prevoza na određenom koridoru moraju da imaju 60 odsto svojih autobusa, objavio je Glas Srpske.

– Prevoznici mogu da budu u kooperaciji sa drugim prevozničkim firmama, ali maksimalno 40 odsto u odnosu na planiranu količinu autobusa – rekao je Novaković i dodao da je planirano pet koridora, odnosno linija, gdje svaki kandidat ima pravo da se prijavljuje na svih pet linija.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan rekao je da su u gradskom prevozu evidentni mnogi problemi, a najveći je što vozači rade prekovremeno i nisu adekvatno plaćeni.

– Imali smo dogovor sa načelnikom Novakovićem da će jedan od uslova ovaj put biti dokaz o broju radnika, ali to nije ispoštovano – rekao je Talijan.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kazao je da je bilo dogovoreno da prilikom apliciranja na konkurs prevoznici, pored dovoljnog broja autobusa, prilože i dokaz o dovoljnom broju vozača.

Elektronske karte

Novaković je kazao da su u toku pregovori sa zainteresovanim firmama koje su predlagale projekat tzv. elektronske karte i da je preduzeće iz Pule dalo najbolju ponudu.

– Očekujem da se završi javni poziv, poslije čega ću otići na razgovor u Pulu. Ako dođe do potpisivanja ugovora, u tu priču uključićemo i prevoznike – rekao je Novaković.