grip

Prehlada i grip imaju neke zajedničke simptome, poput kijanja, kašljanja, grlobolje, povišene temperature, ali je riječ o dvije savim različite bolesti.

Samim tim, kako objašnjavaju ljekari, različit je i pristup njihovom liječenju.

Prehlada je infekcija gornjih disajnih puteva, koju izazivaju virusi, a koja je uglavnom blaga i traje oko sedam dana.

Kod uobičajenih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje, koje podrazumijeva odmaranje u krevetu, uzimanje tečnosti sa mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe.

Tačnije, kod liječenja prehlade se ne djeluje na uzročnika bolesti, već se liječe posljedice, odnosno simptomi. Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi, niti vakcina.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da, iako se to u populaciji veoma često tako karakteriše, prehlada i grip nisu isto oboljenje.

– Prehladu, koja se javlja tokom cijele godine, uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tokom godine oboli prosječno tri puta, a djeca nekad i šest do deset puta – kažu u ovom institutu.

Grip je, takođe, virusno oboljenje koje nastupa naglo, sa visokom temperaturom, a daleko je teža bolest od prehlade. Virus gripa iscrpljuje organizam i zbog toga su češće komplikacije bolesti.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da se grip može razviti kao teška bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija.

– One mogu biti prouzrokovane samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom respiratornom sistemu – upale uha i sinusa, pluća, ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sistemi. Osim što je česta, upala pluća je i najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i objašnjavaju da je i liječenje gripa, prvenstveno, simptomatsko.

Upotreba antivirusnih lijekova je opravdana isključivo u slučajevima oboljevanja koji razviju teške kliničke forme bolesti.

– Uzročnik gripa je virus, te je samim tim upotreba antibiotika u liječenju gripa neefikasna. Antibioticima se liječe komplikacije gripa koje su izazvane bakterijama, ako do njih dođe. Ukoliko se simptomi bolesti – visoka temperature, kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima – ne povlače nakon tri do pet dana, potrebno je da se oboljeli javi svom porodičnom ljekaru – kažu u Domu zdravlja Banjaluka i naglašavaju da je jedina efikasna mjera sprečavanja nastanka ove infekcije vakcinacija.

(Srpskainfo)