Proces akreditacije univerziteta u BiH, koji je bio blokiran već gotovo godinu dana, od naredne sedmice bi trebalo da teče nesmetano i bez osporavanja. Rezultat je to odluke koju je danas usvojio Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta BiH – HEA, nakon maratonske sjednice, potvrđeno je za Srpskainfo.

Univerzitet-u-BL-Foto-D-BOZIC-440x315

Foto: N.N.

Članovi upravnog odbora su, naime, usaglasili i usvojili izmjene i dopune Odluke o normama kojima se određuje minimalni standardi u visokom obrazovanju u BiH, a koja je bila sporna prethodne dvije i po godine i time praktično odblokirali proces akreditacije u visokom obrazovanju u BiH.

“Usvajanje te odluke o normama je značajan korak naprijed, jer te norme sada uvažavaju u potpunosti nadležnosti Republike Srpske. To je dobra vijest i pozitivan signal, a to je jedan od dva koraka ka rješavanju ovog problema koji imamo već dugo. Drugi korak je imenovanje komisija stručnjaka koji će raditi provjere na terenu koje je isto tako bilo blokirano u prethodnom periodu. Očekujemo da direktor Agencije na nivou BiH imenuje te komisije u ponedjeljak i sa tim bismo trajno okončali ovaj problem i krenuli u proces reakreditacije” – kaže za Srpskainfo ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Po njegovim riječima, čvrst stav RS po ovom pitanju je polučio rezultate, a u Upravnom odboru HEA BiH se stvorila većina koja je “u potpunosti razumjela ozboljnost situacije i izglasala odluku koja je uvažila i nadležnosti RS”.

“Nadam se da će to i u praktičnom smislu biti okončano u ponedkeljak i da ćemo prevazići ovaj problem. To znači da se kreće se sa postupkom reakreditacije koji ide u skladu sa oba zakona – Zakonom o visoko obrazovanju RS i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH – i to bi trebalo biti da bude trajno rješenje ovog problema, a reakreditacija bi trebalo i da se okonča prije 31. marta, odnosno roka koji je dala Delegacija EU u BiH” – kaže Rajčević.

(https://www.banjaluka.com/aktuelno/bih/studenti-mogu-da-odahnu-konacno-deblokirana-akreditacija-univerziteta-u-bih/)