sudjenje

BANJA LUKA, 04. marta – Početak suđenja Benediju Đukanoviću (43), Emiliju Baldi (56) i Rodoljubu Gajiću (36) optuženim u slučaju ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića, u Okružnom sudu Banjaluka prekinut je jer su advokati optuženih zatražili izuzeće Srđana Force, člana Sudskog vijeća.

Naime, advokati optuženih, Tatjana Savić, Dragan Stupar i Marinko Brkić, usaglasili su se i zatražili izuzeće sudije Force, smatrajući da on ne može biti objektivan jer je u ovom predmetu donosio rješenja o pritvoru i upoznat je sa dokazima koji tek trebada budu izvedeni pred sudom.

Predsjednik Vijeća Branimir Jukić rekao je da će o ovome biti odlučeno na opštoj sjednici suda te da se pretres zakazuje za danas u 13 časova.

Podsjećamo da je u februaru glavni pretes bio odgođen zbog odluke optuženog Đukanovića da zamijeni advokata.

Đukanović je odlučio da ga brani Tatjana Savić, advokat iz Bijeljine, umjesto Vesne Rujević, koja mu je ranije dodijeljena po službenoj dužnosti.

Međutim, advokat Tatjana Savić nije se u februaru pojavila, a svoj dolazak najavila je za danas. Za praćenje suđenja vlada veliko interesovanje medija i javnosti.

Terete ih za zločin koji se dogodio 22. aprila prošle godine u Glamočanima, opština Laktaši, kada su ubijeni Krunić i Pavlović, a ranjen Goran Ilić, vozač automobila na koji su napadači pucali.

Gajića, koji je čuvao Krunićevu suprugu i djecu, optužnica tereti da je rutu kretanja svog poslodavca dojavljivao Željku Kovačeviću, koji je, podsjetimo, označen kao jedan od napadača, a ubijen je u razmjeni vatre.

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su, zajedno s Kovačevićem, organizovali i 22. aprila naveče izveli ovaj krvavi napad u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

Kako su “Nezavisne” ranije objavile, u optužnici se navodi da su napadači čekali i iz automatskih pušaka osuli rafalnu paljbu na vozilo u kojem je bio Krunić. Ubijeni Krunić vlasnik je nekoliko kompanija, uključujući “Sector Security”, “Žitopeku” i “Žitoprodukt”.

(Nezavisne)