prosjak

BANJA LUKA, 07. marta – Policija i Centar za socijalni rad istražuju šokantne navode o teškom krivičnom djelu trgovine ljudima i djecom u BiH, a u fokusu istrage je maloljetna djevojka koja je otkrivena da prosi sa bebom u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.

Izvor iz istrage otkrio je da je majka maloljetnice još prije dvije godine prijavila otmicu svoje ćerke policiji na području Mostara, ali da nadležne službe nisu marile za ovu prijavu, niti se znalo za ovaj slučaj, sve dok nesrećnu ženu na telefon nisu pozvali službenici Centra za socijalni rad iz Banjaluke.

– Sedamnaestogodišnja djevojka sa četvoromjesečnom bebom pronađena je da prosi na ulici u Banjaluci i u skladu sa zakonom sprovedena je dalja procedura tokom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obavješten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru koji je odgovorio da je djevojka u vanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug – objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru nisu imale (ili nisu željele da imaju) informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesretne maloljetnice.

Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju.

– Suprug djevojke došao je u pratnji svog oca, a maloljetnica je bila u paničnom strahu prilikom predaje, što je prvi primjetio socijalni radnik koji je odmah sve prijavio svojim saradnicima. Međutim ni to nije spriječilo da se djevojka preda vanbračnom suprugu sa kojim je otišla kući – objasnio je izvor portala Srpskainfo.

centar-za-socijalni-rad

Nakon informacije da je maloljetnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta sa vanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je da lično provjeri o čemu se zapravo radi.

Maloljetnica je prilikom davanja prve izjave nadležnima dala telefon svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik šokantnog slučaja.

– Ubrzo je kontaktirana majka u Mostaru i tada je uslijedio šok. Majka je ispričala da već dvije godine nema ni traga ni glasa od njene ćerke, da je ona oteta iz porodičnog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih informacija – objasnio je izvor iz istrage.

Nakon ove informacije sve službe u Banjaluci su dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete i odmah smeštene u Sigurnu kuću Foruma solidarnosti za žrtve trgovine ljudima.

– Zbog sumnje da se radi o žrtvama trgovine ljudima unutar granica BiH, moralo se reagovati brzo, pa je djevojka smještena u Sigurnu kuću kojom rukovodi NVO – naveo je izvor iz istrage.

Međutim, tada dolazi do novog zapleta jer nadležni centar za socijalni rad sa sjedištem u Federaciji BiH nije želio postaviti staratelja maloljetnici, pravdajući to činjenicom da je djevojka u vanbračnoj zajednici?!

– Ovo se moralo uraditi kako bi maloljetnica i njena beba ostale u Sigurnoj kući, jer bez staratelja po zakonu ne može ni boraviti u ovom objektu – objasnio je izvor.

Tek nakon dodatne intervencije socijalnih radnika iz Banjaluke, postavljen je staraoc maloljetnici, te su ona i beba danas  u ovoj ustanovi.

Predata socijalnim radnicima

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da su tokom realizacije “zaustavimo prosjačenje” u toku realizacije zatekli maloljetno žensko lice, a koje po saznanjima ima dijete starosti oko 4 mjeseca.

– Pozvana je u Policijsku stanicu Banjaluka Centar, gdje je nakon kompletiranja podataka predata radnicima Centra za socijalni rad Banjaluka, na dalji rad i postupanje. O daljim postupanjima i provedenim aktivnostima CSR po konkretnom slučaju, ova Policijska uprava nije obavještena – naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

(Srpskainfo)