jogurt

Jogurt je savršena namirnica jer obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje uravnotežuju prehranu, jačaju kosti, ali i tjeraju depresiju

Bakterija Lactobacillus rhamnosus drastično smanjuje simptome stresa, anksioznosti i poremećaja u vezi sa depresijom. Osim toga, ovaj mliječni proizvod utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba. Redovno jedenje jogurta smanjuje rizik od visokoga krvnog pritiska, pokazuju rezultati studije američkog Univerziteta Tufts u Bostonu, koja je sprovedena na 2.000 ljudi.

Naučnici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tokom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto. Takođe, procjenjuje se da, kad bi samo dva posto dnevnog kalorijskog unosa dolazilo od jogurta, rizik od povišenog pritiska bio bi manji. S obzirom na to da je sezona prehlada, svakako uvrstite jogurt u jelovnik jer probiotici jačaju imunitet i sprečavaju prehlade. Brojne studije pokazale su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za 25 posto.

Sastavni dio obroka za ljepši osmijeh

Grčki jogurt obiluje proteinima i ugljikohidratima, zbog čega se preporučuje nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utiču na rast mišića. Jogurt je odličan izbor i za zube jer jača caklinu te smanjuje mogućnost od nastanka karijesa i ublažava loš zadah.

(24sata.hr)