Da li se i vama često dešava da vas “drmne struja” svaki put kada dotaknete nešto ili nekog? Ova pojava se češće dešava u toku zime, a evo i zašto.

Zašto me stalno pecka struja kada god dotaknem nešto?

Svima nama se desilo to neprijatno peckanje struje kada pokušamo da se pozdravimo sa nekim. Možda samo pođete da otvorite vrata na automobilu pa kroz vas prođe mala “munja”. Nekad se čuje i sitno pucketanje. Ovo je statički električni šok.

Šta prouzrokuje statički elektricitet?

Može da se desi kada dođete u kontakt sa previše elektrona – nekada su za to krive određene tkanine – koje su negativno naelektrisane. Kada takvo naelektrisanje dođe u kontakt sa pozitivno naelektrisanim površinama, najčešće su to metali – onda ovi negativno naelektrisani neutroni hoće da uskoče na žurku. Brzina njihovog kretanja prouzrokuje taj maleni šok.

Statički šokovi se pogoršavaju sa hladnijim vremenom?

Istina je da su statički šokovi češći u toku zime, kada je hladno i suvlje. Ovaj suv i hladan vazduh u sebi ima mnogo manje vodene pare nego topao ljetnji vazduh. Kada je vazduh takav elektricitet ostaje na našem tijelu. Zato se ti elektroni oslobađaju kada dotaknemo nešto metalno.

Moguće posljedice po zdravlje su gubitak vitamina C, povećanje šećera u krvi, ubrzana pojava umora i oštećenje kože.

Rješenje za ovaj problem leži u uzemljenju objekta koji su skloni gomilanju statučkog elektriciteta, osim toga od pomoći može biti i povišenje relativne vlažnosti u prostoriji, a da bi se vi zaštitili, izbjegavajte materijale poput sintetike. Događa se i da ljudi koji rade neki „stresan“ posao, mnogo češće osjete ovakve „udare“, zato razmislite i o tome kada se fokusirate na rešenje ovog problema.

(Srpskainfo)