saobracajke

BANJA LUKA, 09. novembra – U saobraćajnim nesrećama u Srpskoj u oktobru je život izgubilo devetoro ljudi, dok je teško povrijeđeno 50, a lakše 223 osobe.

Podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske pokazuju da je, od početka godine, saobraćajnim nezgodama ukupno poginula 101 osoba. U ovom periodu teško je povrijeđeno 465, dok je lakše povrede u saobraćajkama pretrpjelo 2.028 ljudi.

Iz pomenute agencije više puta su naglasili da nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou. Poručili su da zakon treba mijenjati u pravcu pooštravanja kazni, odnosno, povećanja broja kaznenih bodova, oduzimanja vozačke na duži period u slučaju najtežih prekršaja, kao i oduzimanja vozila kao opasne stvari.

– Neprilagođena brzina uzrok je preko 50 odsto nesreća sa poginulima, te 44 odsto saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim osobama. Oko 30 odsto ljudi pogine zbog slijetanja vozila sa puta, dok svaku desetu saobraćajku skrive pijani vozači. Posebno zabrinjava podatak da u nesrećama sa smrtno stradalim licima svaki četvrti poginuli ima od 21 do 30 godina – naglašavaju u ovoj agenciji.

(Srpskainfo)