Radovan-Viskovic

Sve odluke koje smo donosili do sad zbog korona virusa produžene su do 13. aprila ove godine. Pratićemo dalje situaciju i donositi odluke.

Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kao što je najavljeno, štab je danas korigovao pojedine zaključke, u skladu sa trenutnom situacijom u Republici Srpskoj izazvanoj širenjem virusa korona.

– Danas je zasjedala Vlada RS, tu smo odlučili da se usvoji nova odluka vezana za marže, a cijene osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5. marta, kako ne bi dolazilo do poskupljenja – rekao je Višković.

Takođe, danas je korigovana i odluka vezana za kretanje osoba starijih od 65 godina.

– Ove osobe će dva puta sedmično, tačnije, utorkom i petkom od sedam do deset časova moći da obave sve svoje potrebe – rekao je Višković, te zamolio ostale građane da u to vrijeme ne prave gužve.

vlada

Naglašava da treba podstaći što više poljoprivrednika da rade, pa će, kako bi mogli da obavljaju sve svoje poslove, granica za njih biti pomjerena sa 65 na 70 godina.

– Isto važi i za pčelare – dodao je Višković.

On je dodao da je dozvoljen rad i trgovinskim objektima koji prodaju vodoinstalacije, građevinski materijal i tehniku, kako bi oni koji rade mogi da nabavljaju robu i materijal neophodan za rad.

– Takođe, ne poštuje se dogovor koji je postignut na sastanku Vlade RS, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH, oko izdavanju rješenja sanitarne inspekcije na ulazu BiH. Imamo primjere da daju samo usmene opomene, zbog čega ćemo danas poslati pismo Vladi FBiH – rekao je premijer.Novost je da će moći da rade i pijace, ali samo uz striktno poštovanje svih mjera, ili će biti zatvorene.

Aprilski rok

Kada je u pitanju studentski aprilski rok, premijer je objasnio da će on biti održan kada se za to steknu uslovi, naglašavajući da to podržava i zakon.

– Vidimo da se rok neće moći održati tokom aprila, ali nećemo studentima uskratiti tu mogućnost. Imaće rok kada se stenku uslovi – rekao je Višković.

Do sad za zdravstvo 30 miliona KM

– Od kada je počela pandemija, Vlade Srpske je za zdravstveni sistem izdvojila 30 miliona KM – rekao je Višković, dodajući da je Vlada izmirila i sve svoje obaveze privrednim subjektima.

Višković dodaje da će našim ljudima koji žive u FBiH poslati brašno, a isto će uraditi i u manjim opštinama u Srpskoj, jer, kako kaže, zna da neki imaju probleme sa tim.

Privatnici

Komentarišući privatnike koji su pretrpjeli štete i od Vlade traže pomoći, premijer je dodao da su zahtjevi jedno, a mogućnosti drugo.

– Dolaze nam svakodnevo zahtjevi sa mnogom idejama. Međutim, mi smo procijenili, da za oko 40.000 radnika iz najugroženijih oblasti platiti poreze i doprinose. To je nekih 16 milona KM – istakao je Višković.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum