BANJA LUKA, 02. juna  – Salon Olgice Markanović (31), uhapšene vlasnice “medicinsko-estetskog centra Tayas” u Banjaluci i dalje postoji, ali ni komšije iz zgrade o njemu ni o vlasnici nisu znale ništa dok jedna mušterija nije u njemu unakažena nakon “estetskog tretmana”.

Sdruge strane, njen salon na Senjaku u Beogradu je zatvoren otkako su u javnosti isplivale optužbe klijentkinja da im je intervencijama nanijela trajne povrede po licu.

Markanović, koja se predstavlja se kao kozmetolog-edukator, privedena je juče po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, i određeno je zadržavanje, zbog sumnje da je izvršila krivična djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo i neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću.

Ona je imala i salon u Banjaluci, za koji se, po onome što se moglo saznati na terenu, nije pretjerano znalo, jer je kozmetičke usluge obavljala u stanu u stambenoj zgradi, koji je preuređen za potrebe pružanja estetskih i kozmetičkih usluga.

Stan u kojem je salon nalazi se u prizmelju zgrade u Kupreškoj ulici u banjalučkom naselju Petrićevac. Komšije u toj zgradi kažu da znaju da je tu radio kozmetički salon, jer su viđali djevojke koje su dolazile na razne tretmane.

Međutim, kako kažu, sve je bilo izuzetno diskretno, tako da ne znaju detalje o životu Markanovićeve i poslu kojim se bavila.

Jedna od komšinica za Srpskainfo je ispričala da je njena sestra imala veliki problem nakon tretmana kod nje jer je bila unakažena.

– Nikada ne bih ni čula, ni znala da postoji neki salon u toj zgradi i da neko tu radi, da sestra nije otišla ne neki takozvani “vampirski tretman”. Sjećam se da je bila ogorčena koliko je loše sve bilo urađeno, a u odnosu na ono kako se predstavljalo kada se raspitivala za tretman – ispričala je ova komšinica.

Za salon i usluge koje su u njemu pružane nije se moglo na širokom znati, što potvrđuju i komšije i iz susjednih kuća u ulici gdje je Markanovićeva radila. Oni kažu da nikada nisu imali pojma da se u njihovoj blizini nalazi nekakav salon ljepote.

Sagovornica čija sestra je imala neprijatno iskustvom sa radom Markanovićeve kaže da se sve dogovarala telefonom.

Kako je ispričao jedan muškarac koji je išao kod nje na konsultacije, a potom su se zbližili, Olgica se njemu predstavila kao “presjednica estetike za BiH” i kao miss BiH.

– S druge strane mojoj djevojci se tada predstavila kao ljekar – kaže on.

Kako dodaje, on je odustao od jedne intervencije jer je njegova prijateljica nakon tretmana kod Markanovićeve zadobila jezive opekotine, imala je bolove i ostali su joj pečati po licu.

– Odustao sam čim sam čuo, ali moju drugaricu je unakazila – dodaje on.

MUP: Pružala medicinske usluge bez odgovarajuće stručne spreme i odobrenja za samostalni rad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su O. M. (31) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična djela neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću, teška djela protiv zdravlja ljudi i nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo.

Ona se tereti da je od aprila prošle do 15. marta ove godine, u jednom neregistrovanom estetskom studiju na teritoriji Savskog venca, za novčanu nadoknadu, pružala medincinske estetstke usluge pacijentima bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalni rad, a za čije obavljanje joj je, po zakonu, potrebna dozvola nadležnog organa.

Prikrivajući činjenicu da nije stručno osposobljena za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, O. M, kako se sumnja, nije izdavala medicinski izveštaj, fiskalni račun ili priznanice pacijentima nakon zahvata, već im je usmenim putem prepisivala lijekove, što je za posljedicu izazvalo teško narušavanje zdravlja oštećenih, odnosno pacijenata.

(Srpskainfo)