BANJALUKA, 06. maja – Sa ciljem afirmacije muzičkog stvaralaštva za djecu, podsticanja autora i muzičkih talenata te očuvanja dječje pjesme od komercijalizacije i ove godine će biti održan međunarodni Đurđevdanski festival dječje pjesme “Banjaluka 2014”.

Šesnaest mladih izvođača 10. maja će pokušati da svojim talentom i radom pridobije što više simpatija publike. Novina u odnosu na prethodna izdanja festivala je promjena lokacije održavanja festivala, koji će se od ove godine realizovati u potpunosti u studijima Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Na konkurs Đurđevdanskog festivala ove godine pristigla su ukupno 43 rada, od čega osam pjesama nije ispunjavalo uslove ovogodišnjeg konkursa. Od preostalih 35 radova selekciona komisija, sastavljena od 15 članova, izabrala je 16 kompozicija, koje izvode mali pjevači.

Đurđevdanski festival dječje pjesme održava se od 1994. godine. Za 20 godina postao je najrespektabilniji festival dječje pjesme u regionu i šire, objavile su Nezavisne novine.

“Dugogodišnja tradicija, kvalitet kompozicija i izvođača, moderna scenografija, medijska pažnja, obrazovni i kulturni aspekt, međunarodna kulturna saradnja i dobra organizacija su samo neki od elemenata koji opravdavaju takve tvrdnje”, poručili su organizatori festivala.

Đurđevdanski festival je uveliko prevazišao projektovani cilj RTRS, kao organizatora, i postao prepoznatljiv dječji muzički brend.

Gledaoci imaju priliku da putem SMS sistema glasaju za svog favorita i to tako što će ukucati ključnu riječ GLAS, zatim razmak, redni broj izvođača i to poslati na broj 091 510 101.

RTRS je u saradnji sa prijateljima festivala obezbijedio nagrade za gledaoce, kao i za posjetioce naloga festivala na  društvenim mrežama.