BANJALUKA, 28. januara – U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, učitelja i prosvjetitelja, u Banjaluci je sinoć održana tradicionalna Svetosavska akademija.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, mnogobrojno sveštenstvo i drugi gosti.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija izjavio je da su svetosavske svečanosti tradicija, koja je veoma važna za sve u Republici Srpskoj, bilo da je riječ o nivou mjesne zajednice, škole ili grada, jer je to omaž osnivaču srpskih škola i srpskom prosvetitelju – Svetom Savi.

“Očuvanje te tradicije je nešto što nas povezuje sa našim temeljima i onim što predstavlja svojevrsni kod srpskog naroda”, rekao je Mutabdžija novinarima prije početka akademije.

Vladika Jefrem je poručio da su mnogostruke zasluge Svetog Save za naš narod, Crkvu i istoriju.

“On je monah podvižnik i prvi arhiepiskop, diplomata i državnik, prosvjetitelj i pisac, zakonodavac, organizator i zadužbinar, temelj državne i narodne samostalnosti, ustrojitelj na principu simfonije zasnovanih odnosa Crkve i države i svega što je kod nas Srba dobro, plemenito i sveto”, naglasio je vladika Jefrem, objavila je SRNA.

On istakao je da je Sveti Sava otac Crkve, koji je dobro razumio riječi apostola Pavla – “budi obrazac vjernim, u riječi, življenju, ljubavi, duhu, vjeri, čistoti”.

U svetosavskoj besjedi jerej Dragan Vidović naveo je da je Sveti Sava uporedo sa organizovanjem i upravljanjem crkvom Hristovom u srpskom narodu, bio obdaren državničkom mudrošću, te postavio temelje kako srpskoj crkvi, tako i mladoj državi.

“Biti svetosavac znači živjeti onako kako je učio Sveti Sava i životom svjedočiti da on i djelo koje je započeo žive kroz potomke i nasljednike njegove. Biti svetosavac znači ići putem za koji je Sveti Sava opredijelio sebe i svoj narod”, poručio je jerej Vidović.

U okviru Svetosavske akademije nastupio je mješoviti hor Srpskog-pjevačkog društva “Jedinstvo” i Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci, hor sveštenika Eparhije banjalučke, kao i polaznici pravoslavnog vrtića “Anđelak”.

Svetosavsku akademiju organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka, grad Banjaluka, Kulturni centar Banski dvor, Sekretarijat za vjere Republike Srpske i SPD “Jedinstvo”.