BANJA LUKA, 29. decembra – Ukupno 121 pas iz nekadašnjeg azila u Ramićima preseljen je u azil na Manjaču.

Poslovi oko novog azila na ovom lokalitetu privedeni su kraju rekao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić, te je dodao da je azil u Ramićima, koji je bio neuslovan za svakodnevni boravak pasa, zatvoren. Radovi na objektu postojećeg azila na Manjači privedni su kraju, te svi psi sada imaju bolje uslove za život i boravak na tom lokalitetu.

– Spremni smo da završimo sve na novom objektu azila i ovo je dobar početak. Posljednjih nekoliko mjeseci slušali smo glas javnosti, ali moram da kažem da ne možemo preko noći da donesemo odluke. Uzećemo u obzir i činjenicu da se ovaj azil proširi jer imamo problem, ne samo sa napuštenim psima, nego i sa uginulim životinjama na putu i slično – rekao je Mandić.

Psi su sterilisani, očišćeni od parazita i prošli su test karaktera, dodala je šef Odsjeka za zajedničku komunalnu potrošnju i zaštitu životne sredine, Ljubinka Antić-Moravac, a svi psi su u svoj privremeni dom smješteni u skladu sa propisanim standardima. Rekla je da je u ovaj objekat više puta provaljivano, te da je zbog toga ugrađen video nazdor.

Azil na Manjači sada zadovoljava sve potrebe, koje su dostojne za život životinja, koje se nalaze ovdje.

– Postavili smo palete, lampe za grijanje. Ogradili smo i boksove, hranu smo nabavili, uveli smo i toplu vodu. Napravićemo i prostor za karantin, tu će da borave jedinke koje su tek pristigle u azil, kako bi uradili zdravstvene preglede i test karaktera. U toku je javna nabavka za postavljanje stolarije, a za tu namjenu imamo 30.000 KM, to nam je sada prioritet. Kada završimo ovo u potpunosti, plan je da se osposobi i drugi objekat, u koji bi smjestili administrativni centar, a u dogledno vrijeme bi i ogradili zelenu površinu kod azila, kako bi jedinke mogle da provode vrijeme vani – zaključila je Antić – Moravac.

U azil na Manjači može da bude smješteno 150 životinja, a svi sugrađani koji žele da udome psa mogu to i da učine po jednostavnoj proceduri.

(Srpskainfo)