BANJA LUKA, 25. avgusta – Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u većini gradova i opština u BiH trebalo bi da počne 1. septembra u školskim klupama sa trajanjem časova od 45 minuta i bez podjele odjeljenja na grupe.

Kako je rekla Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, nadležno ministarstvo će predložiti Vladi RS da nastava počne redovno 1. septembra, sa trajanjem časova od 45 minuta i bez podjele odjeljenja na grupe.

“Učenici bi trebalo da imaju mali i veliki odmor kao i ranije, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, škole će nastavu organizovati u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS”, kazala je Trivićeva i dodala da sve škole i đački domovi pripremaju svoje objekte kako bi nesmetano počela nova školska godina.

Trivićeva, koja je posjetila Mrkonjić Grad, rekla je da su sve škole na području ove opštine spremne za početak nastave 1. septembra sa trajanjem časova od 45 minuta.

“Važno je da pokušamo da se maksimalno obavi imunizacija u svim lokalnim zajednicama, a što se tiče obrazovnog sistema, imaćemo do 1. septembra oko 42 odsto vakcinisanih od 17.000 ukupno zaposlenih u obrazovanju”, navela je Trivićeva.

Vesna Sladojević, direktorica Osnovne škole “Petar Kočić” Mrkonjić Grad, rekla je da se nadaju redovnom odvijanju nastave i navela da je u proteklih nekoliko mjeseci vakcinisano više od 60 odsto radnika ove škole.

“Nikad dosad nismo bili svjesni koliko je važna živa riječ i prisustvo učitelja u učionici. Mi smo spremni za početak i nadamo se da će ova školska godina biti mnogo bolja od prethodne te da će se steći uslovi za izvođenje časa od 45 minuta”, rekla je Sladojevićeva.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kazao je da su očekivanja da nastava počne 1. septembra sa trajanjem časova od 45 minuta.

“U slučaju da se epidemiološka situacija pogorša, mi imamo rezervni plan, a to je da se nastava odvija na daljinu, kao što je bilo i prošle godine”, kazao je Damjanović za “Nezavisne novine”.

Da je sve spremno za početak redovne nastave, kaže i Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor Osnovne škole “Sveti Sava”.

“Nadamo se da će nadležni donijeti odluku da nastava počne redovno, 1. septembra, sa đacima u klupama i časovima od 45 minuta”, kazao je Popržen.

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona nastava za učenike osnovnih i srednjih škola počeće prvog dana mjeseca septembra, po redovnom planu i programu uz poštovanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

“Biće planirani i modeli održavanja nastave za đake koji moraju biti u samoizolaciji, kao i za roditelje i đake koji spadaju u ugrožene grupe, te su utvrđene i preporuke za sigurno održavanje nastave u kontekstu kovid infekcije”, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Krizni štab za borbu protiv virusa korona predložio je nadležnom ministarstvu u Zeničko-dobojskom kantonu da nastava u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu počne 1. septembra i da bude organizovana na klasičan način.

To znači da će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u tom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole te da će školski čas trajati 45 minuta.

Nadležni navode da su, ukoliko bude znatnijeg porasta broja oboljelih od virusa korona, spremni modeli nastave koji su primjenjivani prošle godine, uključujući i potpuni prelazak na online nastavu.

(Nezavisne)