konobari

BANJA LUKA, 20. januara – Poznati banjalučki ugostitelj bio je primoran da otpusti skoro sve zaposlene konobare zbog sumnje da su mu na prevaru ukrali više od 100.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

Riječ je o veoma poznatom banjalučkom ugostitelju, koji u svom vlasništvu ima više kafića i restorana.

Ime vlasnika i nazivi restorana poznati su redakciji, ali zbog toga što slučaj nije prijavljen policiji, to nećemo objavljivati.

Da se krađa desila, potvrdio nam je i sam vlasnik restorana.

Prema saznanjima Srpskainfo, konobari u više njegovih lokala su saznali kako mogu „provaliti“ u sistem u koji se unose računi i sve druge stvari u vezi sa ugostiteljstvom i poslovanjem ovih restorana.

– Vlasnik sumnja da su oni na taj način duže vremena uzimali novac iz pazara, a da to on nije mogao primjetiti. Pošto su konobari našli način da manipulišu računima, on u računovodstvenim i knjigama šanka nije uočio nikakve nepravilnosti – pojasnio je naš izvor.

Krali mjesecima

Dodaje da se sumnja da su krađe trajala mjesecima, prije nego što su vlasnik i ostali zaposleni u lancu ovih restorana primjetili da nedostaju veće količine novca.

– Vlasnik tih restorana nedavno je shvatio da ipak nešto ne štima sa pazarima u njegovim restoranima, što mu je postalo sumnjivo. On je krenuo da provjerava sve kako bi utvrdio gdje je problem i zašto su mu pazari dosta manji u posljednje vrijeme – ističe sagovornik Srpskainfo.

Nije mu dugo trebalo da otkrije šta se krije iza toga, odnosno da utvrdi da su konobari shvatili kako mogu ući u program te firme i da mijenjaju određene podatke.

– Nakon što su to shvatili, konobari su svakodnevno krali pazar od vlasnika i mijenjali stvarno stanje u programu. Kada je vlasnik ovih ugostiteljskih objekata shvatio da ga radnici mjesecima potkradaju otpustio je sve zaposlene na koje je sumnjao – pojašnjava naš sagovornik, blizak vlasniku restorana.

Bez prijave policiji

Kaže da je vlasnik zatim uporedio pazare tih restorana, u periodu iz prošlih godina sa periodom kad sumnja da je pokraden.

– Utvrdio da je ogromna razlika u pazarima. Pretpostavlja da mu ukradeno mnogo više od 100.000 maraka – dodao je pomenuti sagovornik.

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnik restorana je kontaktirao i policiju oko ovog slučaja, ali na kraju nije podnio zvaničnu prijavu protiv bivših konobara.

Vlasnik restorana je potvrdio u razgovoru za Srpskainfo da je imao probleme sa konobarima i da je, kako kaže, sam sve to riješio.

– Oni su ušli u naš sistem i radili određene nepravilnosti. Svi koji su to radili dobili su otkaz – prokomentarisao je vlasnik restorana za Srpskainfo.

Krao od kolega

Banjalučka policija uhapsila je R.S. konobara restorana „Bizar“ u Banjaluci zbog sumnje da je od ostalih radnika krao novac i na taj način prisvojio oko 1.900 maraka.

U policijskoj upravi Banjaluka rekli su, ne navodeći ime lokala, da su radnici „Bizara“ prijavili da im je nestalo oko 250 maraka iz zaključanog ormara, a koji oni koriste. Daljim provjeravama utvrđeno je da je najmanje još pet puta krao novac i ukupno uzeo oko 1.900 maraka.

(Srpskainfo)