habzburska vilica

Mnogi kraljevi i kraljice španske dinastije Habzburg, koja je vladala Evropom od 16. do 18. vijeka, imali su jednu specifičnu osobinu: izduženu vilicu, koja je kasnije postala poznata kao habzburška vilica.

Najnovija studija kaže da su ovakvu vilicu najvjerovatnije uzrokovali vijekovi incestuoznog ponašanja.

“Habzburška dinastija je bila jedna od najuticajnijih u Evropi”, rekao je glavni autor studije Roman Vilas, profesor genetike na Univerzitetu Santiago de Compostela, i dodao: “Međutim, postala je poznata po incestu, što je na kraju postao i razlog njihovog pada.”

Kraljevska krvna linija ove španske dinastije  je završila 1700. godine smrću kralja Čarlsa II, koji nije dobio nasljednika, što je takođe vjerovatno bio rezultat incesta.

Kako bi otkrili da li je njihova vilica bila rezultat incesta, Vilas i njegov tim su pronašli 10 maksilofacijalnih hirurga i zamolili ih da analiziraju 66 portreta 15 članova habzburške dinastije. Hirurzi su tražili 11 osobina koje su definisale ispupčenje vilične kosti. Takođe su tražili i secam osobina koje definišu stanje u kojem se kosti gornje vilice ne razviju u potpunosti. Autori su napravili hipotezu koju su kasnije i potvrdili, da su obje ove osobine povezane i da imaju istu genetičku bazu. Hirurzi su takođe odredili i u kojem stepenu su Habzburgovci imali ove osobine. Otkriveno je da je Marija Burgundska, koja se 1477. udala u tu porodicu, imala najmanje ovih osobina, dok je Filip IV, koji je vladao Španijom i Portugalom, imao najviše. Ovo je veliko porodično stablo, koje je uključivalo 6.000 ljudi i 20 generacija. Otkrivena je jasna poveznica između stepena incesta i stepena ispupčene vilice.

(Nezavisne)