“Kada bismo isključili sve patente Nikole Tesle, život na zemlji bi stao”.

Ovo kaže pronalazač Goran Marjanović.

Proslavljeni izumitelj i jedan od najplodonosnijih umova savremenog doba Nikola Tesla rođen je prije tačno 167 godina, na današnji dan, 10. jula 1856. godine u Smiljanu kao četvrto dijete pravoslavnog sveštenika Milutina i njegove žene Georgine Tesle.

Nikola je od malena pokazivao talenat za nauku i istraživački rad. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja odselio se za Grac gdje je pohađao Politehničku školu. Iako nije zvanično postao naučnik, smatra se jednim od najvećih svih vremena. Njegovi izumi i patenti uveli su čovječanstvo u novo, tehnološko doba, a prema riječima univerzitetskog profesora Petra Kočovića, sve što ima daljinsko upravljanje i radi na procesor, nastalo je na izumima Tesle.

– Tesla je najveći svjetski izumitelj ne samo današnjice, nego svih vremena – napisao je svojevremeno jedan američki novinar u svom uvodnom tekstu za seriju “Teslinih natpisa”. U prilog tome govori i činjenice da se ove godine obilježava i 125 godina od daljinskog upravljanja, koje je upravo Nikola Tesla prvi predstavio svijetu.

Naime, 1898. godine Nikola Tesla je u Medison skver gardenu u Njujorku demonstrirao prvi brod na daljinskog upravljanje. Prema riječima pronalazača, koji je napravio gotovo sve Tesline patente, Gorana Marjanovića, kada je Teslin brod predstavljan, izazvao je pravi šok i nevjericu kod ljudi koji su radili u Zavodu za patente.

“Ta noć kada se rodio Tesla bila je puna munja i gromova”

– Noć kada se Tesla rodio bila je puna munja i gromova, to je vjerovatno bio neki znak koji mu je i predodredio životni put – kaže univerzitetski profesor Petar Kočović.

Prije nego što će te 1989. godine predstaviti svijetu brod na daljinsko upravljanje, Tesla je već napravio čuvene generatore, sistem za prenos naizmjenične struje.

– Već je imao ideju šta će poslije toga da radi. I napravio je ovaj brodić. A treba da kažemo da je 1896. godine prenio po Menhetnu, to je bila prava linija, između njegove laboratorije i jednog novog hotela na daljinu od četiri kilometra, radio signal. Međutim, to nije patentirao. Ovo je patentirao, pa se ovo praktično smatra početkom teleautomatike, sistema za daljinski prenos – kaže profesor Kočović.