BANJA LUKA, 13. jula – Dvjesto četiri vozača isključena su iz saobraćaja tokom prethodnog vikenda na području Banjaluke zbog voženje u pijanom stanju, a izdata su 262 prekršajna naloga, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Policijski službenici su kontrolisali 3.531 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 3.505 vozača.

“Od ukupno sankcionisanih 204 vozača sankcionisano je 5 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30 g/kg, 123 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 45 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 28 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i 3 vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu”, navedeno je iz PU Banjaluka.

Takođe, policijski službenici su kod dva vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je jedan vozač bio pozitivan na prisustvo opojne droge u organizmu, dok je jedan vozač odbio da se podvrgne testiranju.

Po akcentu akcije izdata su 204 prekršajna naloga i 58 prekršajnih naloga po drugim osnovama.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su u dane proteklog vikenda, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a u sklopu preventivno – represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Vozi oprezno, putuj bezbjedno” realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, a u cilju zaštite svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.

(Nezavisne)