BANJA LUKA, 01. maja – Ranijih godina, prije nego što nas je zadesila korona pandemija, Banjalučani su za prvomjaske praznike znali smazati od 40.000 do 60.000 lepinja i pet do sedam tona ćevapa, plus bar još toliko drugih vrsta mesa za roštilj.

Mesari i proizvođači lepinja su radili danonoćno, ali im nije bilo teško jer je zarada bila prilična, naročito onih godina kad bi za prvi maj bilo lijepo vrijeme, a izletišta puna.

Lani, zbog korone, policijskog časa i lokdauna, od prvomajskih roštiljijada nije bilo ništa. Čak je i Ćevap fest održan samo onlajn. Roštiljanje je bilo svedeno samo na porodičnu mjeru, pa je i promet u mesnicama bio desetkovan.Ove godine su se izgleda, oni koji Praznik rada dočekuju uz roštilj i pivo, adaptirali na “novu normalnost”, pa su mesnice u Banjaluci i okolini juče i jutros bile pune mušterija.

– Radićemo i danas, na Prvi maj, i sutra, na Vaskrs, samo skraćeno. Nama su ovi praznici prilika da zaradimo i ne smijemo je propustiti – kažu u jednoj mesnici u naselju Trn, između Banjaluke i Laktaša.

Ove godine se ne očekuje da će biti oboreni rekordi po potrošnji mesa i lepinja za roštilj, ali mesari i proizvođači lepinja ipak očekuju više nego solidnu zaradu.

(Srpskainfo)