zbor

BANJA LUKA, 04. avgusta – Raznovrstan program najavljen je i za 54. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 19. do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

I ove godine biće održano nekoliko kulturnih manifestacija koje su u neposrednoj vezi sa imenom i djelom velikog narodnog tribuna i pjesnika Petra Kočića. Te manifestacije će obuhvatiti sve ono što predstavlja umjetničko stvaralaštvo Zmijanja kao što su zmijanjski vez, književnost i umjetnost. U parku “Petar Kočić” planirane su književne večeri i radionice zmijanjskog veza.

U manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija „Zmijanjska sofra“, dok će u Beogradu biti priređeno književno veče pisaca iz Republike Srpske i Srbije i položeni vijenci na grob Petra Kočića.

Prošle godine manifestacija je otvorena u parku “Petar Kočić”, a ovaj put priča kreće iz Narodne biblioteke RS, gdje će 19. avgusta biti otvorena i “Spomen soba Petra Kočića”  kojom će na inovativan način biti predstavljen pisac sa Manjače, njegov život i djelo. Po ranijim najavama, u sobi će biti predstavljena i dva holograma – Petra Kočića i njegovog junaka Davida Štrpca.

Između ostalog, za 22. avgust najavljena je promocija monografije „Zmijanje – Kočićevo ognjište“ autora Vladimira Đukanovića u 11 časova u Muzeju RS.

Jedna od ovogodišnjih novina jeste i koncept svečane akademije 24. avgusta. Nakon zvaničnog dijela i uručivanja “Kočićeve nagrade” na programu je polučasovni koncert operskog pjevača Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

– Svečana akademija u Banskom dvoru ne priređuje se samo za učesnike i zvaničnike. Svi sugrađani su dobrodošli i pozivamo ih da nam se pridruže i uživaju u koncertu – poručio je načelnik Odjeljenja za turizam i kulturu Neven Stanić.

I ove godine borbe bikova za nagradu “Jablan”, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju dva dana, u subotu i nedjelju, 24. i 25. avgusta na zborištu u Stričićima.

Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“ se održava od 1965, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka. Kompletnu organizaciju posvećenog velikanu srpske književnosti vodi Grad Banjaluka.

Telebaku “Kočićeva nagrada”

Dobitnik „Kočićeve nagrade“ za 2019. godinu je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak, za njegovo ukupno lingvističko i književno delo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

Kako je žiri saopštio, Telebak je pisao i djelovao u duhu Kočićevog shvatanja narodnog govora i neprestane potrebe za njegovim razvijanjem kulture upotrebe srpskog jezika. “Kočićeva nagrada” laureatu biće dodijeljena na svečanoj akademiji, kao i nagrada „Zmijanjče“, koja je ove godine pripala Lani Bajrić, učenici petog razreda banjalučke OŠ “Dositej Obradović”.

(Srpskainfo)