gradjevinska-skola-bl

BANJA LUKA, 14. januara – Grad je odustao od plana za rješavanje podstanarskog statusa Građevinske škole kroz nadogradnju Tehničke škole, čime je ova obrazovna ustanova trebalo da dobije svoj prostor.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da je bilo i drugih promjena u planovima Grada Banjaluka koji se odnose na ovaj projekat.

– Trenutno smo u potrazi za alternativnom lokacijom. Ideja je da na jednom mjestu u budućnosti napravimo prostor za više srednjih škola. Prioritet bi bile škole koje imaju starije objekte – kazao je Bilčar.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić se nada da će se što prije naći rješenje za njihov problem.

– Trenutna lokacija je uslovna i ne moramo se hitno iseliti, ali nam nedostaje prostora. Nemamo fiskulturnu salu za nastavu fizičkog vaspitanja i treba nam još nekoliko kabineta kako bi poboljšali kvalitet nastavnog procesa – rekao je Bajić i dodao da ovu školu pohađa oko 480 učenika raspodijeljenih u 20 odjeljenja.

Kaže da je gradnja prostora u kojem bi bilo smješteno više škola prihvatljiva alternativa, ako već nije moguće nadograditi objekat Tehničke škole.

Već nekoliko godina aktuelna administracija najavljuje da bi se na ovaj način trebalo rješiti pitanje smještaja ove škole, koja nema svoj objekat. Bilo je predviđeno da Grad finansira te radove, koji su trebali početi lani.

Prvo je izmjenjen regulacioni plan kako bi bilo moguće nadograditi Tehničku školu i time bi pod jednim krovom bile smještene dvije srednje škole. Međutim u fazi projektovanja otkrivene su određene poteškoće.

Prema ranijim informacijama iz ovog Odjeljenja, utvrđeno je da je postojeći objekat jako lošeg kvaliteta i da nema kapacitet da nosi veću spratnost. Konstatovano je da bi rješavanje statičkih problema na postojećem objektu i eventualna nadogradnja škole bila skuplja nego da se gradi potpuno nova škola, čime je ova investicija postala ekonomski neisplativa.

Učenici Građevinske srednje škole su se do sada se više puta selili. Između ostalog, oni su 2003. prešli u objekat u ulici Braće Podgornika u Lazarevu, jer su se morali iseliti iz zgrade Katoličke gimnazije u centru grada. Sanitarni inspektori su krajem 2011. utvrdili da je objekat u Lazarevu opasan po život, te da ne ispunjava osnovne uslove za dalje odvijanje nastave. U novembru 2012. preselili su se u zgradu bivše Investiciono-razvojne banke (IRB) u naselju Rosulje, gde se trenutno nalaze.

Višegodišnjom strategijom razvoja grada je predviđeno poboljšanje uslova za odvijanje nastave u srednjim školama, a jedna od mjera je da se do 2022. izgrade najmanje dva nova objekta. U igri su tri škole – Medicinska, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička ili Građevinska škola.

Nastava u zgradi koja prokišnjava

Osim smještaja Građevinske škole, već dugo se ističe potreba rešavanja problema Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, jer ugostitelji prate nastavu u zgradi staroj više od 60 godina, na kojoj prokišnjava krov, a stolarija je dotrajala. Objekat je izgrađen nakon zemljotresa, kao privremeno rješenje, i davno mu je istekla upotrebna dozvola.

Direktor ove škole Boris Spasojević više puta je slikovito rekao da spasa za ovaj objekat nema i da je jedino rješenje da dođe bager, sve poravna i da se gradi nova škola. Dodao je da su spremni da pređu i na drugu lokaciju, ako će to biti korisno za učenike.

(Srpskainfo)