lozinka

Ogromna većina hakovanja rezultat su phishinga, postupka tokom kojeg hakeri pokušavaju pogoditi vašu lozinku na osnovu podataka koje su izvukli iz poruka, korisničkih profila i drugih javno dostupnih podataka. Često su u tome uspješni, uglavnom zbog ljudske pogreške koju je razmjerno lako i jednostavno spriječiti.

 Hakeri su takođe sve vještiji u praćenju i razmjeni ukradenih lozinki, zbog čega je preventiva važnija no ikad prije. Evo nekoliko savjeta kako im možete otežati posao.

Lozinka više nije dovoljna, naročito ako se sastoji od samo jedne riječi. Trebali biste smisliti izraz sastavljen od nekoliko riječi i znakova, pa i razmake. Što je duži i komplikovaniji, to bolje. Četiri riječi su minimum, pet bi bilo odlično.

Da, možete koristiti razmake u lozinkama. Facebook, Google i drugi veliki internet servisi prihvataju ih bez problema.

Zašto su izrazi bolji od pojedinih riječi? Zato što lozinke čine nasumičnijima, pa ih je teže pogoditi. Ali, ujedno ih je i lakše zapamtiti nego seriju nasumičnih slova, brojki i znakova.

No, čak i ako koristite izraze veoma je važno mijenjati ih redovno i ne koristiti iste na različitim servisima i korisničkim računima, piše Business Insider.

(tportal.hr)