konkurs

BANJA LUKA, 19. decembra – Nakon mosta u Docu i užeg gradskog jezgra, Banjaluka bi na proljeće trebala dobiti još jednan reprezentativni objekat po kojem bi grad trebao biti prepoznatljiv.

Riječ je o kongresno-konferencijskoj i koncertnoj dvorani.

Kao i u prethodna dva slučaja, idejno rješenje će se birati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, a prema najavama gradonačelnika Igora Radojičića, on će biti najvjerovatnije usvojen 24. decembra.

– To će biti treći kapitalni projekat koji planiramo da realizujemo u Banjaluci. Konkurs će trajati tri do četiri meseca tako da bi iduće godine trebali dobiti idejno rješenje za izgled dvorane – naveo je on.

Ako se uzme u obzir najavljeni plan, idejno rješenje za izgled ovog multifunkcionalnog objekta bi moglo biti izabrano krajem aprila ili početkom maja.

U izbor idejnog rješenja biće uključen i gradski arhitekta Ivan Rašković, koji je rekao da je ovakav objekat potreban Banjaluci.

– Grad ima tradiciju i vrlo razvijenu i brojnu koncertnu publiku i to govore podaci kulturnog centra Banki dvor. Isto tako, kada se održavaju koncerti kao lokacija se koristi sportska dvorana u Boriku i ona je uvijek popunjena. Tu se radi o razvijenoj koncertnoj kulturi u gradu – izjavio je on.

Prema njegovim riječima, pored još jednog mjesta za koncerte grad na Vrbasu bi trebao da dobije sadržaj koji trenutno nedostaje.

– Banjaluka trenutno nema kapacitet za kongresnu djelatnost odnosno turizam. Takvi događaji se uglavnom organizuju u okolnim gradovima – podsjetio je on.

Naglasio je da Banjaluka ima idealan geografski položaj za razvoj ove djelatnosti, jer se nalazi između tri velika centra u regionu – Beograda, Sarajeva i Zagreba.

Buduća multifunkcionalna kongresno-konferencijska i koncertna dvorana bi trebala da se nalazi u Ulici olimpijskih pobjednika, na lokaciji kod pomoćnog terena FK Borac.

Prema ranijim najavama, dvorana i ostali sadržaji najvjerovatanije će biti građeni po principu javno-privatnog partnerstva, a prema grubim procjenama, za relizaciju tog projekta biće potrebno između 35 i 50 miliona KM.

Grad je do sada sproveo dva međunarodnog arhitektonskog konkursa i izabrao idejna rešenja za dva kapitalna projekta.

Prvi je most u Docu koji bi trebao da se gradi u dva dijela; jedan će biti namijenjen za pješake, a drugi za vozila. Grad je nedavno raspisao javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za novi most, u okviru priprema za gradnju ovog objekta. Ovo je prvi korak u realizaciji projekta.

Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nabavkom se traži izrada idejnog projekta na potezu od uklapanja u Bulevar cara Dušana do spoja Mačvanske ulice sa Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, te izrada glavnog projekta kolskog mosta. Radi se o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da se realizuje u 5 faza.

Drugi se odnosi na budući izgled centralnog jezgra Banjaluke, a odabrano je više idejnih rješenja koja su pristigla na međunarodni konkurs.

Najveća transformacija je predviđena na prostoru stare autobuske stanice na kojem bi trebao nastati muzejski trg. Predmet konkursa bilo je 5 različitih cjelina u centru grada: prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umjetnosti RS i ispred objekta PC „Krajina“, oko Hrama Hrista Spasitelja, prostor parka Bana Milosavljevića, te prostor od parka Bana Milosavljevića do Ulice Vase Pelagića.

Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu svih pristiglih radova, koja će biti otvorena 23. decembra u Banskom dvoru.

Planirani sadržaji

Prema ranijim najavama, jezgro objekta će biti multufunkcionalna dvorana u čijem sastavu će biti velika koncertna dvorana sa 1.500 mjesta, te manje dvorane za koncerte i druge događaje, komercijalne sadržaje, kao i pozorišna sala sa 500 mjesta.

Drugi objekat, lociran kod Gradskog stadiona, biće moderan hotel visoke kategorije sa 300 kreveta, kategorizovan sa 4 zvjezdice.

(Srpskainfo)