BANJA LUKA, 22. marta – Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Srpskој је 1.041, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS liječi se 421, а u оstаlim bоlnicаmа 620 pacijenata.

Nа rеspirаtоru se, prema jučerašnjim podacima nalazilo 95 оsоbа, 56 pacijenata u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, a 39 u оstаlim bоlnicаmа.

Ministar zdravlja Alen Šeranić izjavio je da je situacija u UKC RS u Banjaluci alarmantna, te da će ponovo biti otvoreni kapaciteti u staroj Hirurgiji, s obzirom da je lokacija na Paprikovcu skoro popunjena.

On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju iz novembra koja se često u javnosti poredi sa trenutnom.

– Da razjasnimo, “startna pozicija” u novembru, odnosno broj osoba u bolnicama bio je 187, a u februaru 480. Bolnice nisu izašle iz drugog talasa, a već su ušle u treći talas. Sada je peta sedmica porasta broja slučajeva u trećem talasu i projekcije ne govore u prilog poboljšanju situacije – rekao je on.

Naglasio je da se može desiti da trenutni kapaciteti u roku deset dana da ne budu dovoljni za zbrinjavanje pacijenata, zbog čega su u pripremi kapaciteti u banji Slatina.

Pojasnio je da je dogovorena mreža funkcionisanja bolnica, odnosno saradnja između Prijedora, Gradiške i Doboja, Zvornika i Bijeljine, te Istočnog Sarajeva, Foče, Trebinja i Nevesinja.

– Ako bude bilo potrebe da jednu bolnicu stavimo u kovid režim mora se jasno znati koja bolnica preuzima pacijente za hitne operacije i slučajeve koji će se zbrinjavati na tom području – rekao je on.

(Srpskainfo)

1 komentar

Comments are closed.