ukc

BANJA LUKA, 17. marta – U krugu Univerzitetsko kliničkog centra Republika Srpska u Banjaluci juče su postavljeni kontejneri koji će služiti za trijažu pacijenata (kategorizacija pacijenata po hitnosti op. aut.) zbog opasnosti od širenja virusa korona kako među pacijentima tako i medicinskim radnicima.

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u UKC RS, kontejneri će služiti u cilju prevencije od širenja virusa korone. U kontejnerima će se nalazi medicinski tim koji će razvrstavati pacijente prema stepenu hitnosti, mjeriti im tjelesnu temperaturu i dalje upućivati gdje trebaju ići.

– Trebamo da imamo izolovane jedinice za trijažu u slučaju eventualnog pogoršanja situacije u vezi sa virusom korona. To je pravilo koje je ustanovljeno još iz doba JNA, a iskustva iz Italije i Kine govore da prije ulaska u srce sistema, odnosno u našem slučaju UKC, treba obezbjediti što više trijažnih punktova van bolnice – istakao je za Srpskainfo zamjenik generalnog direktora UKC i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

On je dodao da će kontejneri biti postavljeni za pedijatriju, ginekologiju, zarazno i druge klinike.

Stevandić ističe da je potrebno reagovati na vrijeme, a ne čekati da bude prekasno za prevenciju. On je još dodao da je za postavljanje kontejnera zadužena Civilna zaštita Republike Srpske.

– To je još samo jedan od pokazatelja kako mogu intitucije da djeluju sinhronizovano i uvezano – poručio je Stevandić.

(Srpskainfo)