BANJA LUKA, 19. jula – U trodnenvoj pojačanoj kontroli saobraćaja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih vozila su iz saobraćaja isključili 964 vozača, zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkhola.

Akcija je provedena od 15. do 17. Jula, a zbog prisustva alkohola preko 1,5 g/kg uhapšeno je 118 vozača, te su zadržanji do otrežnjenja.

Portparol MUP RS Mirna Miljanoviće rekla je da je zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih sustanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, sankcionisano 40 vozača.

– U kontrolama koje su organizovane posredstvom punktova, kontrolisana su sva eventualna kršenja zakonskih odredbi, ostvarujući vid kontrole tzv. lijevak, a po principu nulte tolerancije. Tokom navedena tri dana ukupno kontrolisano je 19.240 učesnika u saobraćaju, a u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaj zatečeno je njih 6.494 – pojasnila je Miljanovićeva.

Zbog počinjenih prekršaja, od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, policijski službenici su privremeno oduzeli osam vozila, i to četiri na području Policijske uprave Banjaluka, dva vozila na području Policijske uprave Prijedor i dva na području PU Bijeljine.

– Na području Policijske uprave Bijeljina oduzeta je poluautomatska puška i 50 kilograma duvana u rifuzi, a na području PU Foča od vozača je oduzeto dva grama spida i 1,5 grama marihuane – istakla je Miljanovićeva.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“, čiji je cilj smanjenje broja poginulih u mjesecu julu i avgustu.

U periodu januar – juni 2021. godine dogodila se 4.681 saobraćajna nezgoda, što je više za 16 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

– U saobraćajnim nezgodama poginulo je 36 osoba, a teže je povrijeđeno 206 osoba, što je manje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu – kaže Miljanovićeva.

Saobraćajne nezgode su najčešće prouzrokovali vozači koji su upravljali motornim vozilom pod dejstvom alkohola i to njih 571, zatim 521 nesreću izazvali vozači do dvije godine vozačkog staža.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum