BANJALUKA, 08. decembra – Autentične priče i svirka učesnika banjalučkog muzičkog života, ples i duh prošlog vremena protkan jakim emocijama obilježili su igranku “K'o nekad u osam”, koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Nakon nekoliko decenija brojni Banjalučani su imali priliku da se podsjete na igranke koje su organizovane u nekadašnjem Domu kulture i na kojima su se rađale prve ljubavi. Koncertna dvorana bila je premalena da primi sve zainteresovane koji su željeli da se prisjete dobrih starih vremena. Veliki dio publike činili su i mlađi posjetioci koji su imali priliku da se upoznaju sa muzikom i vremenom kada su njihovi roditelji bili mladi, objavile su Nezavisne novine.

Neki od bivših muzičara, danas penzionera, ispričali su nekoliko anegdota i mlađoj generaciji prenijeli svoja iskustva iz tih vremena. Veljko Dukić prisjetio se kako je sa još trojicom drugara iz srednje škole oformio bend, koji je kasnije pratio KUD “Vaso Pelagić”. Sa sjetom govori da u vrijeme kada tehnologija nije bila toliko razvijena svi su željeli da slušaju orkestar, a oni su se trudili da savladaju tada popularni repertoar, kako domaćih, tako i stranih pjesama.

Radmila Kulundžija, organizator igranke i autor knjige “Note sjećanja – crtice iz muzičkog života Banjaluke”, koja je i bila inicijalna kapisla za organizaciju ovog događaja održanog proteklog vikenda, rekla je da je mnogo onih koji su željeli da budu tu, ali nisu mogli da dođu.

Članovi banjalučkih plesnih klubova “Gemma” i “Bolero” pozvali su publiku na ples dok su sa pozornice odjekivali zvuci pjesama “Let it be”, “House of Rising Sun” i drugih starih hitova. Na plesnom podijumu su se, između ostalih, našli i političari, kulturni radnici i predstavnici javnog života. Posebno je bio emotivan nastup Emira Bašića, koji je izveo jednu od najpopularnijih numera tog vremena “Zelena rijeko”. Gotovo svi posjetioci su bili oduševljeni igrankom i muzičkim podsjećanjem na sedamdesete i osamdesete godine, a složili su se da se ta noć mora ponoviti. Pored Kulundžije, organizator igranke su bili KC Banski dvor, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Narodno pozorište RS.