BANJA LUKA, 23. jula – Redovi pacijenata u ambulantama porodične medicine koji čekaju na pregled ljekara od sada će biti stvar prošlosti, jer je u Domu zdravlja od danas u funkciji “E-čekaonica”, koja će omogućiti građanima da se putem interneta naruče kod porodičnog doktora.

U Domu zdravlja su naveli da je na ovaj način uvedena nova mogućnost naručivanja i zakazivanja na zdravstveni pregled te građani mogu da se naruče kod svog porodičnog doktora sa samo nekoliko klikova na mobilnom telefonu ili računaru.

“Korisnici odsad imaju priliku da zakažu pregled putem mobilnog telefona na internet stranici Doma zdravlja. Pacijenti se, putem opcije ‘E-čekaonice’, koja se nalazi na vebsajtu naše ustanove, mogu naručivati u slobodne termine prikazane u čekaonici”, rekli su u Domu zdravlja.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja, za “Nezavisne” je rekla da pokretanjem “E-čekaonice” Dom zdravlja unapređuje svoje usluge i omogućava pacijentima lakšu komunikaciju s timovima porodične medicine.

“U vrijeme epidemije virusa korona, kada se ne preporučuju veća okupljanja u zatvorenim prostorima i kada se epidemiološke mjere moraju striktno poštovati u zdravstvenim ustanovama, a shodno tome i kada su telefonske linije u Službi porodične medicine preopterećene, ovaj vid naručivanja pacijenata na preglede umnogome će olakšati rad medicinskog osoblja, kao i sam vid komunikacije s pacijentima”, rekla je Todorovićeva.

Pojasnili su da se ova virtuelna čekaonica otvara tako što pacijent prilikom aktiviranja “E-čekaonice” upisuje tražene podatke u kućice prikazane na ekranu monitora ili mobilnog telefona.

“Podaci koji se traže za naručivanje su JMBG pacijenta i šifra tima ili ime i prezime porodičnog doktora kod kojeg je pacijent registrovan”, naveli su u ovom zdravstvenoj ustanovi.

Dodali su da se podaci o šifri tima porodične medicine, kao i o svim doktorima koji rade na određenim lokalitetima nalaze na sajtu Doma zdravlja u padajućem meniju pod Službom porodične medicine.

“Ukoliko pacijent ne želi da vrši unos svog jedinstvenog matičnog broja u ‘E-čekaonicu’, tada ima mogućnost da pozivanjem svoje timske porodične medicinske sestre putem telefona dobije PIN šifru, koju će koristiti prilikom ulaska u elektronsku čekaonicu”, kazali su u Domu zdravlja.

Istakli su da je ova moderna čekaonica jedan od projekata u okviru “Pametnog grada”, te da će od pokretanja ovog projekta velike koristi imati i građani i zaposleni u Domu zdravlja.

“Građani više neće morati dolaziti u ambulante da se naruče na pregled kod porodičnog doktora, već će to moći učiniti putem mobilnog telefona ili svog računara. Na taj način smanjićemo gužve u ambulantama, a istovremeno rasteretiti naše medicinske sestre, koje mnogo vremena provode zakazujući preglede putem fiksnog telefona”, objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodali su da će nakon što je ova mogućnost uvedena i dalje u funkciji biti i stari sistem naručivanja za preglede.

(Nezavisne)