BANJALUKA, 25. februara – Udruženje građana “Bez granica Banjaluka”, koje se bavi humanitarnim radom, a prvenstveno obezbjeđivanjem hrane za svoje sugrađane, nastalo je s ciljem da okupi istomišljenike koji bi se bavili proizvodnjom hrane za vlastite potrebe.

“Kako smo planirali da imamo višak proizvoda u odnosu na naše potrebe, ideja je bila da taj višak podijelimo sa ljudima koji nisu u stanju ili u mogućnosti da sebi obezbijede osnovne uslove za život”, rekao je Srni član Udruženja Aleksandar Perendić.

On je naveo da hranom koju proizvedu pomažu i javnoj kuhinji, kao i drugim humanitarnim udruženjima, te dodao da su tokom zime, kada nemaju uslove za proizvodnju, u mogućnosti da u jednoj akciji prikupe hrane samo za jednu porodicu, objavila je SRNA.

Perendić ističe da akcije nisu humanitarne, već akcije “spašavanja”, navodeći da pri podjeli pomoći često naiđu na ljude sa margine života, koji se svakodnevno susreću sa glađu.

“Broj naših akcija proizvodnje i prikupljanja hrane drastično ćemo povećati i na nekoliko akcija sedmično, zbog broja ugroženih o kojima niko ne brine”, tvdri Perendić.

On ističe da je udruženje očekivalo više pomoći od privrednika, naročito od proizvođača hrane, pekara i restorana. “Nije nam jasno zašto nas odbijaju marketi i restorani, koji prodaju gotovu hranu, pa ono što uveče ostane neprodato bacaju. Naša ideja je da tu hranu prikupimo i odmah plasiramo građanima, ali za sada nemamo podrške”, rekao je Perendić.

U planu je, navodi Perendić, veća proizvodnja hrane za najugroženije, podizanje više proizvodnih pogona u okolini Banjaluke, kao i edukacija građana koji imaju uslove za proizvodnju hrane, ali ne i potrebno znanje.