BANJALUKA, 20. decembra – U najvećem gradu Srpske trenutno je registrovano 219 liječenih narkomana, od kojih je čak njih 184 kao primarno sredstvo zavisnosti koristilo teške droge poput heroina.

Iako se, po zvaničnim podacima, broj zavisnika nije drastično povećao u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 211 registrovanih lica, stručnjaci smatraju da je daleko više zavisnika od zvaničnog broja. Najveći procenat zavisnika, njih čak 33,3 odsto, nalazi se u kategoriji od 30 do 34 godine starosti, piše “Press RS”.

Prema podacima Kliničkog centra Banjaluka – Klinika za psihijatriju u okviru koje djeluje, između ostalih, i Metadonski centar, a koje su nadležni proslijedili odbornicima Skupštine grada, trenutno se na metadonskoj detoksikaciji nalazi 56 pacijenata.

Nerealan pokazatelj stanja

“U prijemnoj ambulanti Klinike za psihijatriju ove godine pregledano je 308 pacijenata, od kojih je 167 zadržano na liječenju. Što se tiče pregleda pacijenata koji uzimaju psihoaktivne supstance, obavljeno je ukupno 140 kontrolnih pregleda”, navodi se u izvještaju Kliničkog centra.

U razgovoru za Press RS Banjalučanin M. P. kaže da je zbog droge izgubio najboljeg druga, a iako je prošlo devet godina kako on nije među živima, rane nisu zacijelile.

“Bili smo djeca, sa svega 15 godina, kada nam je prvi put palo na pamet da bismo mogli da probamo marihuanu. Sjećam se da taj dan nismo otišli u školu i da smo se smijali kao ludi. Bilo nam je lijepo. Kasnije je to bilo jednom sedmično, pa jednom u tri dana, pa svaki dan. Ja sam počeo da popuštam u školi i roditelji su mi branili da se družimo. On je mjesec dana nakon što se nismo vidjeli počeo da pije neke tablete. U trećem srednje već je duboko zagazio u svijet heroina. Roditelji su prodali stan da bi vratili njegove dugove. Otac mu se razbolio i umro kada mu je bilo 18. Maturu smo slavili bez njega, jer on nije išao u školu, on je bio živi zombi od 30 kila sa krevetom, modrim tijelom, nezainteresovanim pogledom… Umro je u 22. godini, a na sahrani smo mu bili majka, ja i par tetaka sa sela. Danas imam dijete od dvije godine i znam koliko je teško biti roditelj i koliko moraš da paziš da dijete ne posrne. Meni je možda malo falilo, možda nije, ali sada znam da kao roditelj moram da učinim sve da dijete obrazujem koliko god mogu više o štetnosti droga”, priča ovaj sagovornik.