gradiliste

BANJA LUKA, 09. decembra – Na teritoriji grada trenutno je aktivno 98 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih, a prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti su gotovo isti u odnosu na prošlu godinu i iznose oko 14 miliona KM, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će se ovaj trend najvjerovatnije nastaviti do kraja godine, a vjerovatno će budžetski prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti i naredne godine biti slični.

“U odnosu na 2017. godinu imamo veliki pad jer je tada izdata i građevinska dozvola za izgradnju tržnog centra ‘Delta planet'”, rekao je Stanarević.

Dodao je da je evidentna stagnacija prihoda, a najvjerovatniji razlog je što se čeka na izradu regulacionih planova i konkursnih rješenja.

“Mi smo predvidjeli da ćemo imati punjenje budžeta kao i prošle godine. Krajem decembra ipak očekujemo porast prihoda, s obzirom na to da mnogi građani ne žele da prenesu sredstva za građevinsku dozvolu na sljedeću godinu, jer onda moraju platiti porez na dobit”, objasnio je Stanarević.

Istakao je da grad od 1. januara iduće godine ulazi u proces izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem, te smatra da će to stvarno zaživjeti sredinom iduće godine, a za dvije godine će u potpunosti biti ukinuta papirna građevinska dozvola.

“Smatramo da elektronska građevinska dozvola neće dovesti do rasta prihoda, već će samo ubrzati procedure i dobićemo elektronske arhive, što će svima olakšati poslovanje”, kazao je Stanarević.

Dodao je da su u posljednje tri godine imali prihod od oko 50 miliona KM za uređenje rente, što je, prema njegovim riječima, dobar rezultat.

“Na narednoj sjednici Skupštine grada, 11. decembra, imaćemo odluku da proizvodni pogoni i fabrike ne plaćaju rentu. To radimo u cilju privlačenja investitora, jer smo primijetili da zbog takvih olakšica koje imaju u Prnjavoru, Derventi i Kotor Varošu neke kompanije izbjegavaju Banjaluku, gdje je najveći broj radne snage”, zaključio je Stanarević.

(Nezavisne)