BANJA LUKA, 08. decembra – Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, pripadnici SIPA, na području Banjaluke uhapsili su više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

U saopštenju se pojašnjava da su osumnjičeni pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

“Oni se terete da su, učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba”, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo Bih navodi da će osumnjičeni u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije kovid 19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Nezavisne)