BANJALUKA, 10. aprila – Na području Banjaluke tokom marta uništeno je 60.191 kilogram namirnica kojima je istekao rok trajanja, ukupne vrijednosti 106.213 KM, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Koordinator inspekcije za hranu Igor Vrućinić rekao je da je riječ o 57.651 litru piva, vrijednosti 90.170 KM, te 2.540 kilograma konditorskih proizvoda, čija je vrijednost 10.035 KM.

Vrućinić je naglasio da su uništene namirnice za koje su vlasnici prijavili da im je istekao rok upotrebe, radi povrata PDV-a, objavila je SRNA.

“Kako bi dobili PDV, vlasnici moraju prijaviti namirnice kojima je istekao rok trajanja. Zbog toga u prometu nema namirnica sa isteknutim rokom, jer se ljudi oslobađaju PDV i sami sklanjaju sa rafa namirnice kojima je istekao rok trajanja”, pojasnio je Vrućinić.

Prema njegovim riječima, shodno odredbama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost obavezno je prisustvo inspektora prilikom uništavanja namirnica kojima je istekao rok trajanja, radi povrata PDV-a.