U najvećem gradu Srpske, Banjaluci, biće postavljeno 325 kamera na 105 lokacija, a pod video nadzorom će biti banjalučki trgovi, parkovi, mostovi, ulice, raskrsnice, parkinzi, sportski objekti a sve to, kako ističu nadležni, zbog bolje bezbjednosti u gradu.

Kamere-Video-nadzor-Pixabay

Foto: Pixabay

Prvi čovjek Banjaluke poručuje da je već stotinu kamera postavljeno, nastavak kaže zavisi od novca a dodaje i da je riječ o projektu koji zahtijeva mnogo posla.

– To je obiman projekat jer se radi o velikom broju lokacija, o velikim finansijskim sredstvima kao i drugim zahtjevima uključujući telekomunikacione kapacitete za kvalitetan prenos podataka od kamera prema centrima, što sve iziskuje troškove – kaže Radojičić.

Dio tih troškova snosiće i Vlada Republike Srpske a koštaće nešto više od 450 000 maraka plus PDV. Osim kamera, nabavljaju se i serveri, softver za obradu video zapisa, računari, monitori, radne stanice kao i druga oprema koja je namijenja za nadzor, upravljanje i čuvanje snimaka. Iz MUP-a poručuju video nadzorom se želi prije svega postići preventivna zaštita građana i njihove imovine ali poboljšati borba protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira.

– Projekat je već u nekoj završnoj fazi i uskoro bi trebalo da krenemo sa instaliranjem tih kamera i uvezivanjem u sistem, svakako će to doprinijeti u Banjaluci jednoj preventivi ali takođe i mogućnosti da istražujemo krivična djela koja se dese na teritoriji grada – kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Osim Banjaluke pod budnim okom kamere naći će se još 33 opštine u Republici Srpskoj. A postavljanje video nadzora u Istočnom Sarajevu je u toku.

(http://srpskacafe.com/2019/02/u-banjaluci-uskoro-325-kamera-na-105-lokacija/)