BANJA LUKA, 15. decembra – Urbane tržnice na kojima će se isključivo prodavati poljoprivredni proizvodi proizvođača iz Banjaluke, trebaju se vratiti u grad na Vrbasu u prvoj polovini iduće godine i to na pet lokacija.

Banjaluka trenutno ima dvije lokacije ovakvog tipa, a to su gradska tržnica u centru grada i nova pijaca u Lazarevu a zadnje informacije pokazuju da bi se ta situacija trebala promijeniti.

Ti novi prostori za prodaju bi trebali biti u funkciji u Obilićevu, Starčevici, Boriku, Novoj Varoši i Lazarevu. U nekim od tih naselja su u prethodnim decenijama, u raznim oblicima, postojale pijace na kojima su prodavci nudili raznu robu, ali one su vremenom zatvarane. Jedan od razloga je bio taj što pojedine pijace nisu ispunjavale osnovne sanitarne uslove, za prodaju prehrambenih namirnica.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela su rekli da bi ove urbane tržnice, trebale biti u funkciji u prvih šest mjeseci iduće godine.

– Sredstva za realizaciju su obezbijeđena preko projekta EUAgri 4, koji za cilj ima razvoj plasmana poljoprivrednih proizvoda. Odobrena su sredstva u iznosu od 250.000 KM i uz taj iznos će vjerovatno biti potrebno određeno sufinansiranje Centra i Grada Banjaluka, za ostale segmente. Tako da će ukupna vrijednost projekta iznositi 300.000 KM a možda i 400.000 KM – naveo je direktor Centra Draško Ilić.

Urbane tržnice kaže, trebaju biti otvorene u pet velikih naselja u urbanom dijelu i to na Starčevici, u Obilićevu, Boriku, Novoj Varoši i Lazarevu.

– Tačne lokacije trebaju odrediti nadležana odjeljenja u Gradskoj upravi na nekoj od javnih površina. Mi još nemamo precizne informacije gdje to treba biti,  jer je taj postupak u toku. Pripremamo se da prodajna mjesta postavimo na površinama koje će biti u vlasništvu Grada sa riješenim imovinskim odnosima, kako bi na iste samo mogli da dovedemo priključke za struju i vodu, ali i da stvorimo sve ostale uslove za rad i obavljanje tržničke djelatnosti – kazao je Ilić.

Naglasio je da će grad Banjaluka imati dvostruku korist od realizacije ovog projekta.

– S jedne strane, približićemo domaće poljoprivredne proizvode građanima, koji žive u većim urbanim naseljima. S druge strane omogućićemo našim proizvođačima mogućnost za bolji plasman njihovih proizvoda. Danas na teritoriji grada Banjaluka mnogi proizvođači nisu u mogućnosti da plasiraju svoje proizvode, a kroz ovaj projekat to želimo promijeniti – rekao je on i naglasio da će ove urbane tržnice biti isključivo namijenjene poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Banjaluka.

– Tu neće biti robe „sa strane“  i preprodavaca, već će na tezgama isključivo biti domaći proizvodi iz oblasti voćarstva , povrtarstva, sve ono što se uzgaja u staklenicima te ostali proizvodi sa kojima raspolažu lokalni prozivođači – precizirao je Ilić i dodao da će Centar za razvoj poljoprivrede i sela upravljati ovim tržnicama.

– Mi ćemo našim poljoprovrednim proizvođačima davati mogućnost da prodaju te proizvode. Ti prostori se neće trajno dodjeljivati jednom gazdinstvu / građaninu, već ćemo voditi računa da u vrijeme prispjeća određanih proizvoda budu dostupne i tezge za njihovu prodaju – naveo je Ilić.

Prema bazi podataka, koju Centar svake godine aktuelizuje, na teritoriji grada Banjaluka funkcioniše oko 1.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Odustali od devastirane tržnice

Nekoliko godina unazad se najavljivalo da će se za ovu namjenu obnoviti i ponovo otvoriti devastirana tržnica u naselju Lazarevo, ali od tog plana se odustalo prije pola godine. Nadležni su tom prilikom objasnili da se odustaje, zato što u neposrednoj okolini te lokacije nema dovoljno parking mjesta koji bi trebao imati jedan tržnički prostor.

(Srpskainfo)