pomoc

Drugi kontingent pomoći Vlade Srbije za Republiku Srpsku u borbi protiv novog virusa korona stigao je u Banjaluku.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje je u popodnevnim časovima zaprimilo pomoć, saopšteno je da je Vlada Srbije 2. aprila donijela zaključak da 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita donira Vladi Srpske.

“Ovaj zaključak realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije, a donirano sredstvo za dezinfekciju proizvod je Javnog komunalnog preduzeća /JKP/ `”Vodovod i kanalizacija` Novi Sad”, navodi se u saopštenju.

Natrijum hipohlorit je sredstvo koje je preporučeno za dezinfekciju površina, prostora i objekata, ali i za dezinfekciju vode za piće.

“Tržište Republike Srpske ovim sredstvom se snabdijeva isključivo iz uvoza, ali zbog zabrane njegovog izvoza iz nekih zemalja ili otežanog transporta, otežano je snabdijevanje tržišta”, pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Donacija je značajna jer će, kako se navodi, obezbijediti efikasno sprovođenje protivepidemijskih mjera u zdravstvenim ustanovama, ali i u drugim javnim ustanovama zdravlja u Republici Srpskoj.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zahvalilo je Vladi Srbije za dosadašnju nesebičnu pomoć u medicinskoj opremi i sredstvima u trenutku kada se i Srbija suočava sa epidemijom.

(Srna)


Novum
Novum
Novum
Novum