BANJA LUKA, 07. maja – Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik.

Handke je zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim rediteljom Emirom Kusturicom posjetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen.

Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gdje je nedavno izgrađen novi hotel firme “Integral”.

Peter Handke boravi danas u Banjaluci gdje su ga ugostili zvaničnici Republike Srpske. Tom prilikom predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”.

(Srpskainfo)