vrtic

BANJA LUKA, 19. decembra – U banjalučkom Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” danas je otvoren dječiji vrtić “Tratinčica”, za koji su vlade Republike Srpske i Srbije izdvojile oko 300.000 KM ukupno.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je Vladi Srbije i predsjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću na pomoći koju pružaju Srpskoj.

Prema njegovim riječima, ta pomoć se ogleda upravo u tome da je vrtić renoviran zahvaljujuči finansijskoj podršci Srbije, ali i sredstvima predsjednika Republike Srpske i pruža mogućnost za smještaj od 60 do 100 mališana.

On je rekao da Vlada Srpske i legislativno i organizaciono, a i finansijski planira da pomogne ovoj ustanovi na nakoliko načina.

– Putem inicijative Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Srpske imali smo amandman u okviru Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je omogućeno produženje boravka djeci u Domu “Rada Vranješević” i nakon navršenih 18 godina života – rekao je Šeranić novinarima.

Putem granta od 500.000 KM koji će Vlada Srpske izdvojiti u narednom periodu biće omogućeno niz programa koji će dati mogućnost i podršku da se ovaj dom pobrine o različitim vrstama usluga u planu transformacije.

– To će dati sigurnost prije svega za korisnike usluga, za roditelje, ali radnicima Doma u smislu funkcionisanja ove ustanove. Nadam se da će u 2020. godini početi pružanje drugih usluga i da promovišemo deinstitucionalizaciju djece, te da pružimo punu podršku djeci da se što prije osamostale i planiraju život mimo ove ustanove – rekao je Šeranić.

Ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović rekla je da se rukovodstvo i vaspitači u ovoj ustanovi trude da djeci pruže punu, njegu, pažnju, ljubav i podršku, dodavši da je na institucijama da tu podršku pružaju kontinuirano.

– Uvjerena sam da će svi oni uz tu podršku naći svoj put, otkriti svoj najveći potencijal i na kraju postati dobri i uspješni ljudi – rekla je Davidovićeva.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić istakao je da Srbija svoj odnos prema Srpskoj manifestuje prije svega velikom ljubavlju, brigom i pažnjom, ne samo deklarativno i lijepim riječima već konkretnim djelima.

– To najbolje vidimo na ovom primjeru. Imam posebno poštovanje i veliki sluh prema ustanovama ovog tipa jer se ovdje formiraju zdrave, normalne i pametne ličnosti – rekao je Nikolić.

Direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut rekao je da je u okviru procesa transformacije ove ustanove otvoren vrtić, koji će biti namijenjen djeci iz lokalne zajednice i onoj smještenoj u Domu, kao vid socijalizacije i inkluzije djece bez roditeljskog staranja u društvenu zajednicu.

– Kapacitet vrtića biće do 100 mjesta, do 60 mališana vrtićkog uzrasta i 40 jasličkog uzrasta – rekao je on.

Kajkut je zahvalio Vladi Srpske koja je donirala 100.000 KM za realizaciju ovog projekta te Vladi Srbije koja je donirala 100.000 evra za fazu dva i adaptaciju prostora i nabavku namještaja.

Govoreći o novim uslugama koje su planirane u ovoj ustanovi on je naveo da su prema Gradu Banjaluka aplicirali za dobijanje stambene jedinice koja bi bila korištena za mlade bez roditeljskog staranja koji napuštaju Dom, kao prvi vid osamostaljivanja.

– Počekom 2020. godine je planirano opremanje prostora u Domu za prihvatilište i to za djecu žrtve porodičnog nasilja, kao i djecu zatečenu u skitnji, prosjačenju, po ugledu na beogradski Centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj – naveo je Kajkut.

(Srna)