turisti

BANJA LUKA, 05. februara – Banjaluku je tokom januara posjetilo 1.509 stranih gostiju, a najveći broj turista je došao iz Srbije, njih 288, dok su neki gosti morali da prevale dug put od Indije, Kolumbije ili Filipina da posjete grad na Vrbasu.

Prema podacima Turističke organizacije grada (TOBL), pored Srbijanaca, kraljišku ljepoticu je prošli mjesec posjetio veliki broj gostiju iz Austrije 246, Njemačke 221, iz Hrvatske ih je došlo 153, a iz Slovenije 131.

“Po jedan ili dva gosta su tokom januara ove godine doputovala iz Indonezije, Indije, Kine, Kolumbije, Kuvajta, Perua, Pakistana, Vencuele, Filipina, Čilea i Argentine”, rekli su u TOBL.

Branka Branković, portparol TOBL, rekla je da Banjaluka nije više grad u koji turisti dolaze sezonski, već se broj turista kontinuirano bilježi kroz cijelu godinu.

“Očekujemo isti broj dolazaka u februaru kao i u proteklim mjesecima. Takođe veliki broj gostiju očekujemo jer nam slijedi i manifestacija ‘Proljeće u Banjaluci'”, rekla je Brankovićeva.

Dodala je da će 135 manifestacija u okviru “Proljeća u Banjaluci”, koliko se očekuje ove godine, sigurno privući brojne turiste.

“Imamo visoka očekivanja kada je porast broja turista u pitanju, jer će uskoro s gradskog aerodroma biti uspostavljene nove linije prema Frankfurtu i Beču s izuzetno povoljnim cijenama karata, pa oćekujemo veći priliv turista iz tih gradova i država”, kazala je ona.

Istakla je da grad stalno ima tendenciju rasta broja gostiju, te da to očekuju i ubuduće.

“Možemo čak reći da je broj gostiju sigurno veći od statističkih podataka jer još jedan dio stanova na dan nije registrovan”, zaključila je Brankovićeva.

Miloš R., vlasnik stana na dan, rekao je da je zadovoljan brojem gostiju koji su iznamljivali njegov stan u posljednjih mjesec dana.

“Velika potražnja je bila u vrijeme novogodišnjih praznika. Sada je malo manja, ali već s proljećem očekujem još veći broj turista”, rekao je Miloš, te dodao da je najveći broj gostiju koji su noćili u njegovom smještaju bio iz Srbije i Hrvatske.

Banjaluka.si pogledalo 400.000 Slovenaca

Prema podacima Turističke organizacije grada (TOBL), od 22. novembra 2019. do 15. januara 2020. više od 400.000 Slovenaca posjetilo je sajt Banjaluka.si i pogledalo informacije o gradu na Vrbasu.

U TOBL ističu da su sproveli ovu akciju da provjere koliko je Banjaluka vidljiva u Sloveniji, te da su zadovoljni što je skoro pola miliona Slovenaca pokazalo interesovanje, posebno zbog činjenice da su turisti iz ove evropske zemlje nerijetko najbrojniji gosti koji posjećuju krajišku ljepoticu.

(Nezavisne)