sarajevo

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je na konferenciji za medije da je u ovom kantonu do sada testirano 205 osoba, da je u samoizolaciji 1.880 ljudi te da ih je 868 izašlo iz samoizolacije.

Istakla je da je u Kantonu Sarajevo trenutno otvoreno devet klastera i da se oni najvećim dijelom vežu za događaj u Konjicu od 11. marta.

“Klaster koji sam ranije spominjala, a koji je vezan za događaj koji je sredinom marta održan u KS, i taj klaster je vezan za Konjic. Taj događaj je tematska sjednica Vlade FBiH koja je održana 16. marta u Sarajevu i sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom”, rekla je Pilav.

Jedan od klastera je i privatna agencija u kojoj je radila žena koja je preminula prošle sedmice. Taj klaster je otvoren 24. marta i sve osobe koje se dovode u vezu s njim je pod nadzorom. Cijela porodica preminule žene je u kućnoj izolaciji.

“Epidemiološka situacija je pod nadzorom. Studenti koji su u Studentskom domu Bjelave, njih 18, su dobrog stanja i bit će pod nadzorom 28 dana”, kazala je Pilav.

Istakla je da Krizni štab KS, nakon sjednice Vlade FBiH, donio naredbu da Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” izvrši procjenu kapaciteta u cilju suzbijanja koronavirusa i ukoliko je neophodno angažira dodatne resurse.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da u protekla 24 sata 53 osobe kojima je određena mjera izolacije nisu zatečene na adresi.

“Tokom vikenda je rađeno osposobljavanje objekta u Suhodolu za osobe koje će ići na prisilnu izolaciju. Objekat je spreman za tu namjenu. Čeka se uredba s nivoa FBiH da sve one koji ne poštuju saomoizolaciju smjestimo u prisilnu samoizoalciju”, rekao je Jusko.

Kazao je da u posljednja 24 sata 34 osobe nisu poštovale policijski sat i pozvao je pripadnike policije da ukoliko dođu u situaciju da se neke osobe prilikom kontrole pozovu na poznanstvo s nekim iz MUP-a KS, da ih kazne, pa čak i pritvore, ako ima osnova za pritvor.

(Klix)