BANJA LUKA, 14. septembra – Drugi dio vrtića “Kolibri” u naselju Lazarevo bi do 1. novembra trebalo da otvori svoja vrata za još 170 mališana, rekao je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Izgradnja drugog dijela ovog vrtića se radi u okviru velikog plana da se do kraja godine obezbijedi ukupno 600 novih mjesta u predškolskim ustanovama.

“Radovi na objektu će biti završeni do kraja septembra, nakon čega slijedi vanjsko uređenje i ubacivanje opreme u ovu predškolsku ustanovu”, pojasnio je Bilčar.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su poručili da su radovi ušli u završnu fazu te da je ovih dana počelo opremanje, kako bi ovaj predškolski objekat bio spreman za prijem oko 170 mališana.

Drugi dio vrtića “Kolibri”, vrijednosti oko milion KM, zauzima površinu od 1.150 kvadratnih metara.

Izgradnja ove predškolske ustanove se odvijala po fazama s obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,5 miliona KM.

Objekat je u februaru stavljen pod krov, a ti radovi su koštali 550.000 KM.

U aprilu je, uprkos epidemiološkoj situaciji, nastavljena druga faza, koja je podrazumijevala građevinsko-zanatske i instalaterske radove, za šta je Gradska uprava izdvojila milion KM, dok je za opremanje obezbijeđeno dodatnih 200.000 KM.

Postojeći vrtić “Kolibri”, odnosno njegov južni dio – sa dva trakta po četiri jedinice – izgrađen je 2013. godine.

Izvođač radova na ovom projektu dogradnje vrtića “Kolibri” čini konzorcijum na čelu s preduzećem “ABC solutions”.

Iz Gradske uprave su istakli da bi do jeseni trebalo da bude završen i novi vrtić na Petrićevcu, koji je predviđen za smještaj do 150 djece.

“Takođe, intenzivno se radi na dogradnji najstarijeg gradskog vrtića ‘Ježeve kućice’, te pripremi novog vrtića u Kuljanima, u kojem će biti obezbijeđen smještaj za oko 90 mališana. Tokom godine kroz Projekat energetske efikasnosti biće utopljeni vrtići ‘Neven’ i ‘Naša djeca'”, istakli su u Gradskoj upravi.

(Nezavisne)