zimzograd

BANJA LUKA, 07. septembra – Predstojeći novogodišnji praznici u Banjaluci će proteći bez Zimzograda, manifestacije koja je godinama bila sastavni dio zime i slavljeničke atmosfere u gradu.

U pitanju je manifestacija koja je do sada doživjela šest uzastopnih izdanja i koja je kod Banjalučana, ali i turista, postala zaštitni znak novogodišnje proslave.

U agenciji “Mint”, koja je sve ove godine bila zadužena za organizaciju ove manifestacije, potvrdili su da Zimzograd neće biti održan.

Kratko su poručili da će napraviti pauzu ove godine, ali nisu precizirali zbog čega su donijeli takvu odluku.

Kako nezvanično saznajemo, razlog je lokacija koja je ove godine bila dodijeljena “Mintu” za organizaciju Zimzograda.

– Dobili su park “Petar Kočić”, a ta lokacija je jednostavno premala za sve sadržaje koji su svih ovih godina pratili održavanje ove manifestacije – tvrde dobro upućeni.

U Gradskoj upravi su rekli da su lokacije za održavanje manifestacija dodjeljivane putem javnog poziva na koji su se svi zainteresovani mogli prijaviti.

– Grad je prošle godine identifikovao 5 lokacija koje su interesantne za organizaciju raznih sadržaja tokom novogodišnjih praznika, i to park “Mladen Stojanović”,  plato kod Narodnog pozorišta RS i ugostiteljskih objekata, plato ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, park “Petar Kočić” i Trg Krajine – rekli su u Gradskoj upravi.

Kazali su da su lani takođe putem javnog poziva te lokacije raspoređene i to tako što je agencija “Mint” dobila park “Mladen Stojanović”, “Lucido” prostor kod muzeja i pozorišta, a agencija HBO Trg Krajine i park “Petar Kočić”.

– Nikada nije realizovan projekat s agencijom HBO i s njima je raskinut ugovor tako da su za ovu godinu ostale prazne lokacije parka “Petar Kočić” te Trga Krajine i za njihovu dodijelu je ove godine raspisan konkurs. Za ostale nije, jer su za njih još lani potpisani višegodišnji ugovori s privatnim partnerima koji su tu trebali organizovati sadržaje – naveli su u Gradskoj upravi.

Iako je “Mint” lani potpisao višegodišnji ugovor za organizaciju Zimzograda u parku “Mladen Stojanović”, oni su poslali obavještenje da žele raskinuti taj ugovor, jer su željeli novu lokaciju, zbog čega su konkurisali na zadnjem javnom pozivu.

Pored njihove prijave, stigla je još jedna za lokacije u strogom centru Banjaluke. Prema potvrdi iz Gradske uprave, odlučeno je da Centar za marketinški razvoj dobije Trg Krajine, a agencija “Mint” park “Petar Kočić”.

Isto tako, u međuvremenu je i agencija “Lucido” poslala obavještenje da raskidaju ugovor za lokacije koje su im lani bile dodijeljene tako da će se za novogodišnje praznike samo održavati događaji na Trgu Krajine, a ostale lokacije će ostati prazne. Grad neće naknadno raspisivati javni poziv za njihovu novu raspodjelu.

Od bogate gastro ponude do klizališta

Zimzograd je lani održan u parku “Mladen Stojanović”, za razliku od prvih pet godina kada se je ova zimska čarolija ugostila broje građane Banjaluke, ali i putnike namjernike u parku “Petar Kočić” i na Trgu Krajine.

U pitanju je manifestacija koja je, zavisno od godine, trajala više od jednog mjeseca. U kućicama su ugostitelji svakodnevno za posjetioce pripremali bogatu gastro ponudu, a u večernjim časovima su se obično održavali razni nastupi muzičara. Pored toga, na radost najmlađih, ali i onih starijih, u sklopu Zimzograda je radilo i klizalište.

(Srpskainfo)