poljoprivreda

BANJA LUKA, 14. februara – Grad Banjaluka uskoro će ponuditi u zakup zemljište za poljoprivrednu proizvodnju, u ukupnoj površini od oko 16,5 hektara, na sedam lokacija na širem području grada.

Odluka o raspisivanju konkursa usvojena je na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Kako su precizirali iz Gradske uprave, registrovani poljoprivredni proizvođači moći će zakupiti zemljište najduže na period od deset godina, uz mogućnost produženja ugovora u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnikom o uslovima i načinu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Grada.

Maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se može dati u zakup privrednom društvu iznosi do 20 hektara, preduzetniku do deset i fizičkom licu do pet hektara. Početna cijena zakupnine zavisi od klase zemljišta i kreće se od 50 KM za osmu klasu pa do 110 KM za prvu klasu zemljišta, na godišnjem nivou.

Gradonačelnik Igor Radojičić objasnio je da je Grad uspio da upiše vlasništvo na ovim parcelama, a ovom odlukom se to zemljište nastoji aktivirati i ponuditi za poljoprivrednu proizvodnju.

-Grad godinama vodi duge postupke pred Geodetskom upravom i sudovima za upis zemljišta bivših zemljoradničkih zadruga po važećim zakonskim propisima. Rezultat jednog dijela tih postupaka jeste tzv. Voćnjak na Laušu, koji je omogućio da počnemo gradnju nove moderne saobraćajnice u ovom naselju. Sada imamo upisano vlasništvo na poljoprivrednom zemljištu i konkretnom odlukom ponudićemo u zakup sedam lokacija – kazao je Radojičić.

(Srpskainfo)