Grupa nevladinih organizacija i aktivističkih grupa osmu godinu zaredom organizuje osmomartovski marš, a parola ovogodišnjeg, koji će biti održan u petak u Banjaluci, je “Solidarne protiv institucionalnog nasilja prema ženama”.

“Marš počinje u 12 časova okupljanjem ispred Narodnog pozorišta RS, a završava se na Trgu Krajine čitanjem prijedloga zahtjeva za dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici RS”, kazali su organizatori.

mars-440x315

Foto: N.N.

Dodaju da tom parolom žele da ukažu na institucionalno nasilje koje žene preživljavaju kada se odluče da isto prijave nadležnim organima.

“U većini slučajeva institucije institiraju na pomirenju s počiniocima nasilja šaljući tako poruku nepovjerenja, obeshrabrenja i minimiziranja iskustva žena koje su preživjele nasilje, umjesto da se za nasilno ponašanje okrivi i kazni počinitelj nasilja”, objasnili su organizatori.

Dodaju da je situacija još gora ukoliko se nasilje dogodi ženi iz višestruko diskriminisanih grupacija.

“Prema podacima ankete koju je sproveo Helsinški parlament građana Banjaluka o diskriminaciji na radnom mjestu, gotovo polovina žena nije prijavila seksualno uznemiravanje na poslu i smatraju da same treba da se pobrinu za to, a 26,4 odsto žena se bojalo da će ako prijavi slučaj seksualnog uznemiravanja ostati bez posla. Čak 24,5 odsto žena osjetilo je sramotu jer su seksualno uznemiravane”, istakli su organizatori.

Dodaju da je ovogodišnji marš dio regionalne mape osmomartovskih marševa i internacionalne kampanje povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena “Balance for better”.

Osim Helšinskog parlamenta građana Banjaluka, organizatori su “Oštra nula”, Centar za mlade KVART, Udruženje žena s invaliditetom “Nika”, BASOC, Fondacija “Udružene žene”, Centar za životnu sredinu, Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” i “Mreža za izgradnju mira”.

(https://www.banjaluka.com/najave/drustveni-dogadaji/u-petak-osmomartovski-mars-u-banjaluci/)