BANJALUKA, 25. decembra – Krov ulazne kule na tvrđavi Kastel u potpunosti je izgorio u požaru, koji se desio u noći sa ponedjeljka na utorak.

Požar je  lokalizovan, povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je veća materijalna šteta.

“Požar je ugašen oko sedam časova, a na gašenju je bilo angažovano deset vatrogasaca i četiri vozila”, kazao je Miroslav Malinić, komandir vatrogasne čete Banjaluka, čiji su pripadnici juče dežurali na požarištu.

On je dodao kako je požar dojavljen u 5.01.

“U sedam časova sam stigla na posao i sve je već bilo ugašeno. Pored toga što je Kastel poznat kao najveći istorijski spomenik u gradu, nažalost, poznat je i po tome što se u njemu okupljaju i pijanci i narkomani, koji su ovo najvjerovatnije i uradili, odnosno izazvali požar”, kazala nam je radnica iz obližnje trgovine ne želeći da joj navodimo ime.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, je istakao kako je od policije dobio informacije da se i pored toga što su kapije tvrđave zaključane, na pojedinim mjestima okupljaju određeni ljudi.

“Vrlo brzo ćemo saznati uzroke požara, kao i to da li je on podmetnut od strane onih lica  koja su bila tamo, a koja su možda drogirana ili alkoholisana”, kazao je Gavranović i dodao kako će Gradska uprava izdvojiti novac da dio koji je izgorio u požaru bude saniran, objavile su Nezavisne novine.

U CJB Banjaluka su kazali kako je uviđaj na licu mjesta završen i kako je uzrok požara zasad nepoznat te da će se u narednom periodu raditi na njegovom utvrđivanju.

Revitalizacija u toku

Što se tiče tvrđave Kastel, ona je u procesu revitalizacije, a požar nije zahvatio one dijelove objekta čija je sanacija u toku.

Radovi na adaptaciji započeli su u junu ove godine, a trenutno je u toku izvođenje radova na cjelini broj dva, koja obuhvata istorijski muzej, a za koju je sredstava obezbijedila Evropska unija u iznosu od 2,5 miliona evra.