BANJA LUKA, 27. aprila – Naglo ublažavanje ili ukidanje pojedinih mjera moglo bi doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije i očekuje se da bi u prvoj polovini maja moglo da se razmatra ukidanje vanrednog stanja.

Zaključak je ovo sa današnjeg sastanka Glavnog koordinacionog tima kome su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na sastanku je ukazano na povećan broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, u proteklih nekoliko dana, te ocijenjeno da bi naglo ublažavanje ili ukidanje pojedinih mjera moglo doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije.

Glavni koordinacioni tim zbog toga je poziva građane na dodatnu disciplinu i odgovornost u narednim danima, te da se striktno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera, koje se odnose na obavezno nošenje maski i rukavica u javnom prostoru, održavanje fizičke distance od dva metra, te zabranu okupljanja u grupama koje čine više od tri lica.

Takođe, izraženo je nezadovoljstvo ublažavanjem mjera u Federaciji BiH, koje se odnose na ukidanje lokalnih karantina, jer, kako navode iz Koordinacionog tima, to nije bila koordinisana aktivnost, čime se povećava mogućnost pogoršanja epidemiolške situacije u Republici Srpskoj.

“Glavni koordinacioni tim nastaviće kontinuirano da prati epidemiološku situaciju u Republici Spskoj, te očekuje da bi se u prvoj polovini maja, ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moglo razmatrati ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)