Dvije osobe pozitivne na virus korona preminule su u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, saopšteno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo.

Kako je kazala specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević, od posljednjeg presjeka je testirano je 237 uzoraka, od čega je kod 50 osoba potvrđen virus korona.

“Smrtni slučajevi su osobe iz Ljubinja i Sokoca. Najviše novozaraženih su iz Zvornika, devet”, rekla je Devićeva.

Prema podacima Instituta šеst novooboljelih je iz Prnjаvоrа, čеtiri iz Fоčе, pо tri iz Trеbinjа, Lаktаšа, Priјеdоrа i Rudоg, pо dviје iz Kоtоr Vаrоšа, Sоkоcа, Višеgrаdа, Ljubinjа, Vlаsеnicе, Bаnjаlukе i Brаtuncа i pо јеdnо iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Gаckа, Rоgаticе, Nоvоg Gоrаždа i Šеkоvićа.

Dodala je da je najviše novooboljelih starosne dobi između 30 i 64 godine.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da ovaj broj novooboljelih predstavlja jasan dokaz da je pogoršana epidemiološka situacija.

On je još jednom zamolio građane da poštuju mjere i preporuke nadležnih institucija.

“Primjenjivanje mjera daje rezultate i bitno je da ostanu opštine uporne u tome”, rekao je Zeljković.

Zeljković je dodao da je Institut obavio razgovore sa Kriznim štabovima kako bi se vidjelo zbog čega je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Prošle sedmice smo obavili razgovore sa komandantima Kriznih štabova u lokalnim zajednicama kada su u pitanju mjere, pokušali smo da vidimo zašto je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je Zeljković.

Istakao je da su na ovim sastancima preporučili uvođenje određenih mjera, ali da je bitno napomenuti da su i sami Krizni štabovi u ovim lokalnim zajednicama već uveli pojedine mjere.

“Lokalne zajednice imaju sva prava da uvedu strožije mjere od onih koje je Republički štab ranije donio”, kazao je Zeljković.

(Nezavisne)