BANJA LUKA, 12. maja – Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 16 osoba.

“Riječ je o deset muškaraca i šest žena. Pet muškaraca je mlađe životne dobi, dva muškarca srednje i tri starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i dvije starije životne dobi”, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Nevesinja i Gacka, po dvije osobe iz Banjaluke, Gradiške i Kneževa, i po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice i Ugljevika.

Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.145 slučajeva virusa korona, a oporavila se 461 osoba. Od posljedica COVID 19 preminulo je 77 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 18.674 osobe.

U saopštenju ministarstva se istilče da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno liječi 109 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa, te da je na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

“Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 20 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, navode u saopštenju.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru osam pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenata i u bolnici Gradiška je zbrinuto ukupno osam pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 182 osobe, u Studentskom domu u Trebinju  dvije osobe, u Domu učenika u Bijeljini jedna osoba i u Domu učenika u Doboju četiri osobe.

(Nezavisne)