BANJA LUKA, 17. aprila – U Republici Srpskoj potvrđeno je 14 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj urađena su ukupno 429 testa.

U pitanju je šest muškaraca i osam žena, a četiri osobe su hospitalizovane.

“Tri muškarca su starije životne dobi, tri muškarca srednje životne dobi, pet žena je starije životne dobi, dvije srednje i  jedna mlađe životne dobi”, pojasnio je Šeranić.

Od 14 novozaraženih četvoro je iz Banjaluke, tri osobe su iz Čelinca, po dvije iz Kotor Varoša i Osmaka, te po jedna iz Laktaša, Pala i Teslića.

Kako je pojasnio Šeranić, radi se o bliskim porodičnim kontaktima te bliskim kontaktima sa zaraženima.

Ministar Šeranić je rekao da je u ovom krugu testiranja obavljen zdravstveni nadzor nad 66 zdravstvenih radnika, 32 iz doma za starija lica, 24 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i 101 osobom iz lokalnih karantina, te da su svi nalazi bili negativni.

Istakao je da je do sada u Srpskoj urađeno oko7.000 testiranja, te da je do ovog trenutka u RS pozitivno 500 osoba. Do sada su se u Srpskoj 234 osobe oporavile od novog virusa korona.

U UKC-u RS trenutno je smješteno 37 osoba sa težom kliničkom slikom, dok je sedam lica u izolaciji, a na respiratoru je pet osoba.

(Nezavisne)